50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Otvorena znanost - koliko o njoj znamo i što očekujemo?

10. 8. 2020.

Tijekom projekta NI4OS-Europe Srce je sudjelovalo u provedbi istraživanja kojim se željelo ustanoviti u kojoj mjeri su dionici iz sustava znanosti iz jugoistočne Europe upoznati s konceptom otvorene znanosti i ciljevima i planovima vezanim uz Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC). Rezultati upitnika su dostupni na mrežnim stranicama NI4OS-Europe projekta te nude uvid u trenutnu situaciju osviještenosti o EOSC-u, FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima u upravljanju istraživačkim podacima, te očekivanjima od EOSC-a na nacionalnoj razini. U upitniku je sudjelovalo 575 ispitanika.

Upitnikom se ustanovilo kako 70 % provoditelja istraživanja te 80 % konzumenata nije upoznato s EOSC-om dok su u najvećoj mjeri upoznati facilitatori za otvorenu znanost (90 %). Niska razina poznavanja FAIR načela jedan je od rezultata koje je upitnik iznio gdje je vidljivo kako približno 50 % dionika iz partnerskih zemalja nisu upoznati s FAIR načelima. Iz rezultata istraživanja vidljivo je kako postoji značajna potreba za organizacijom i provedbom edukacija vezanih uz FAIR načela i principe te čak 90 % ispitanika smatra da je edukacija potreban ili izrazito potrebna. Trenutno više od 60 % ispitanika pruža edukacije vezane uz svoje usluge u koje su uključeni tečajevi o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima dok 40 % ispitanika provodi tečajeve vezane uz pohranu podataka u repozitorije. Tečajeve vezane uz istraživačke podatke ne pruža 60 % ispitanika.

Na pitanje što ispitanici očekuju od EOSC-a odgovorilo je manje od 40 %. U najvećoj mjeri ispitanici očekuju pristup podacima, podršku za sve uključene usluge, dostupne edukacije i tečajeve te otvoreni pristup. 

vizualizacija spomenutog rezultata ispitivanja

Više o projektu NI4OS-Europe može se saznati na stranicama Srca te mrežnim stranicama projekta


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.