Otvorena znanost - koliko o njoj znamo i što očekujemo?

10. 8. 2020.

Tijekom projekta NI4OS-Europe Srce je sudjelovalo u provedbi istraživanja kojim se željelo ustanoviti u kojoj mjeri su dionici iz sustava znanosti iz jugoistočne Europe upoznati s konceptom otvorene znanosti i ciljevima i planovima vezanim uz Europski oblak za otvorenu znanost (EOSC). Rezultati upitnika su dostupni na mrežnim stranicama NI4OS-Europe projekta te nude uvid u trenutnu situaciju osviještenosti o EOSC-u, FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima u upravljanju istraživačkim podacima, te očekivanjima od EOSC-a na nacionalnoj razini. U upitniku je sudjelovalo 575 ispitanika.

Upitnikom se ustanovilo kako 70 % provoditelja istraživanja te 80 % konzumenata nije upoznato s EOSC-om dok su u najvećoj mjeri upoznati facilitatori za otvorenu znanost (90 %). Niska razina poznavanja FAIR načela jedan je od rezultata koje je upitnik iznio gdje je vidljivo kako približno 50 % dionika iz partnerskih zemalja nisu upoznati s FAIR načelima. Iz rezultata istraživanja vidljivo je kako postoji značajna potreba za organizacijom i provedbom edukacija vezanih uz FAIR načela i principe te čak 90 % ispitanika smatra da je edukacija potreban ili izrazito potrebna. Trenutno više od 60 % ispitanika pruža edukacije vezane uz svoje usluge u koje su uključeni tečajevi o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima dok 40 % ispitanika provodi tečajeve vezane uz pohranu podataka u repozitorije. Tečajeve vezane uz istraživačke podatke ne pruža 60 % ispitanika.

Na pitanje što ispitanici očekuju od EOSC-a odgovorilo je manje od 40 %. U najvećoj mjeri ispitanici očekuju pristup podacima, podršku za sve uključene usluge, dostupne edukacije i tečajeve te otvoreni pristup. 

vizualizacija spomenutog rezultata ispitivanja

Više o projektu NI4OS-Europe može se saznati na stranicama Srca te mrežnim stranicama projekta


Izdvojena događanja Srca

sij 25

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 25. siječnja 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 26

Webinar "Provođenje ispitne evidencije u ISVU" održat će se 26. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati.

sij 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 26. siječnja 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 07

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 7. do 11. ožujka 2022.