Otvorene su prijave za konferenciju Srce DEI 2022

18. 3. 2022.

Sveučilišni računski centar (Srce) od 6. do 7. travnja 2022. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2022, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Konferencija će se održati prema hibridnom modelu – uživo u Mozaik event centru te virtualno. Pokrovitelji konferencije Srce DEI 2022 su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Zagrebu, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

„Srce kao središnja infrastrukturna ustanova sustava znanosti i visokog obrazovanja veliku pozornost posvećuje unapređenju suradnje s dionicima u Hrvatskoj, ali i povezivanju nacionalnih e-infrastruktura s europskim i svjetskim. Želja nam je našu zajednicu što je više moguće uključiti u procese planiranja, izgradnje i održavanja naših sustava i digitalnih usluga. Godišnja stručna konferencija Srce DEI 2022 osmišljena je kao središnje mjesto na kojem našim korisnicima, znanstvenicima, istraživačima, nastavnicima, knjižničarima, IT osoblju te čelnicima ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja kao i svim zainteresiranima prezentiramo usluge, projekte i inicijative Srca i zajednice koje osmišljavamo s ciljem omogućavanja daljnje digitalne transformacije sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj“, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Program ovogodišnje konferencije sastoji se od 3 pozvana predavanja: pozvano predavanje profesora Wima Van Petegema s Tehnološkog fakulteta KU Leuven pod nazivom „Evolving as a Digital Scholar. Teaching and Researching in a Digital World.“, pozvano predavanje prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija rektorice Sveučilišta u Rijeci i predsjednice Rektorskog zbora RH na temu „Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta“ te pozvano predavanje dr. sc. Paola Budronia, predsjednika Izvršnog odbora e-IRG (e-Infrastrukture Reflection Group), naziva „Towards integrated action on data, services and governance“.

Prvog dana konferencije održat će se Forum čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Želja nam je našoj zajednici putem rasprave s čelnim osobama dati uvid u budućnost znanosti i visokog obrazovanja u digitalnom dobu, raspraviti o očekivanjima, potrebama te izazovima koje čelnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova predviđaju u bliskoj budućnosti i potaknuti raspravu koja će pridonijeti široj akademskoj zajednici.

Pored izdvojenih pozvanih predavanja i foruma čelnika, program konferencije podijeljen je u osam tematskih blokova tijekom kojih će se održati ukupno 24 predavanja i tri foruma. Novost ovogodišnje konferencije je i pretkonferencijski dan 5. travnja tijekom kojeg će se održati ukupno devet radionica namijenjenih svim zainteresiranim korisnicima digitalnih usluga i sustava Srca s ciljem unapređenja njihovog znanja i kompetencija u korištenju tehnologija koje su im dane na raspolaganje.

Tematski blokovi na konferenciji su: „HR-ZOO i napredno računanje“, „Umjetna inteligencija - upotreba u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“, „Vrednovanje u online okruženju“, „Znanost i podaci“, „Virtualna iskaznica“, „Hrvatski oblak za otvorenu znanost“ i „Europska sveučilišta – informacijski izazovi“.

Zlatni sponzori konferencije Srce DEI 2022 su Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Microsoft Hrvatska, S&T Hrvatska te VMware i Ingram Micro čiji će predstavnici održati stručna predavanja u tematskom bloku posvećenom sponzorskim predavanjima prvog dana konferencije. Sponzori konferencije Srce DEI 2022 su Comping i Odašiljači i veze, a medijski sponzori su ICT Business, srednja.hr i studentski.hr.

Javne prijave otvorene su 18. ožujka 2022., a sudionici se prijavljuju ispunjavanjem obrasca za prijavu na web stranicama konferencije.

Detaljan program i dodatne informacije nalaze se na web stranicama konferencije i u priopćenju za medije.

 

Otvorene su prijave na konferenciju Srce DEI 2022

 


Izdvojena događanja Srca

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 28. lipnja 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.