50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Počeo Tjedan otvorenog pristupa 2019.

21. 10. 2019.

stranice Open Access Week

U danima od 21. do 27. listopada 2019. obilježava se još jedan Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week), globalna inicijativa koja potiče ustanove i pojedince na organizaciju događaja, tribina, rasprava i edukacija, a s ciljem promoviranja važnosti otvorenog pristupa znanstvenim informacijama i obrazovnim sadržajima. Na službenim stranicama Tjedna otvorenog pristupa trenutno je prijavljeno više od 120 događaja, od kojih se neki mogu pratiti i online.

Srce dugi niz godina podržava i primjenjuje transparentan i otvoreni pristup informacijama, kao i obrazovnim sadržajima koji su izrađeni u Srcu. Doprinos Srca kulturi otvorenog pristupa očituje se kroz mnogostruke aktivnosti, poput razvoja i održavanja Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak, sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija Dabar te objavljivanjem online tečajeva, priručnika i drugih obrazovnih materijala koji su rezultat rada djelatnika Srca. Među njima ističemo besplatni online tečaj Uporaba Creative Commons licenci na obrazovnim sadržajima na kojem se polaznici mogu upoznati s CC licencama i naučiti kako ih izraditi ili pročitati na različitim obrazovnim sadržajima. Srce također održava i institucijski Digitalni repozitorij u okviru sustava Dabar te nastoji svu pohranjenu građu objaviti u otvorenom pristupu i pod otvorenom CC licencijom.

Više o aktivnostima Srca vezanima uz otvoreni pristup, kao i online tečajeve, priručnike i druge obrazovne materijale, te ostale sadržaje koji su rezultat rada zaposlenika Srca i koji su dostupni svima na korištenje možete pronaći na stranicama Srca.

Pozivamo sve da povodom Tjedna otvorenog pristupa promisle objavljuju li rezultate svog rada u otvorenom pristupu te da, ako je moguće, na svom institucijskom repozitoriju ili na nekom od besplatnih online servisa objave svoj rad ili podatke koje su prikupili, a koji bi mogli biti od interesa široj javnosti.


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.