Počinje CRAFT-OA, projekt za unaprjeđenje podrške za objavu u otvorenom pristupu

27. 12. 2022.

U siječnju započinje provedba projekta „Crafting a Robust Accessible Federated Technology for Open Access“ (CRAFT-OA) koji koordinira Sveučilište u Göttingenu, a Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) je jedan od 23 partnera iz 14 europskih zemalja. Projekt je financiran u okviru Okvirnog programa Horizon Europe (HORIZON Europe), a nastao je u okviru konzorcija OPERAS - europske istraživačke infrastrukture za razvoj otvorene znanstvene komunikacije u društvenim i humanističkim znanostima, čiji je član i Srce.

Cilj projekta CRAFT-OA jest pružiti snažnu tehnološku i organizacijsku podršku dijamantnom otvorenom pristupu putem sljedećih četiriju grupa aktivnosti:

  1. Tehnološko unaprjeđenje platformi i alata za objavu OA časopisa
  2. Izgradnja održive zajednice koja bi radila na unaprjeđenju cjelokupne OA infrastrukture
  3. Povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti dijamantnih OA časopisa
  4. Integracija usluga i alata s EOSC-om (European Open Science Cloud, Europski oblak za otvorenu znanost) i značajnim agregatorima podataka.

Dijamantni otvoreni pristup (engl. Diamond Open Access) je model izdavanja u kojem se troškovi objave ne naplaćuju ni autorima ni čitateljima, već potrebnu tehnološku infrastrukturu i financijske troškove pokriva ustanova koja provodi istraživanja ili financijer.

Partneri konzorcija u CRAFT-OA donose svoj dugogodišnji angažman u institucionalnom izdavaštvu i infrastrukturi te su predani održavanju i razvoju kapaciteta na tom području.

Tako u Hrvatskoj tehnološku infrastrukturu za dijamantni otvoreni pristup prvenstveno pruža Srce kroz Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak na kojem je uredništvima časopisa dostupna mogućnost objave brojeva i cjelovitih radova, ali i podrška za cjelokupan uređivački proces pomoću alata Open Journal Systems (OJS), bez naknade. Iz Hrvatske u projektu CRAFT-OA također sudjeluje Sveučilište u Zadru.

Srce će sa svojim dugogodišnjim iskustvom stečenim razvojem i održavanjem Hrčka doprinijeti projektu osvješćivanjem potreba uredništva časopisa, promoviranjem i podrškom dobrih uređivačkih praksi poput podrške za objavu u JATS formatu XML, radom na unaprjeđenju platforme OJS, kao i dodatnom edukacijom i tečajevima o korištenju OJS-a za uredništva. Jedan od interesa Hrčka je i unaprjeđenje razmjene s relevantnim bazama podataka, kao i povećanje vidljivosti Hrčka uključivanjem u katalog EOSC-a.

Partneri na projektu su OPERAS, Federation of Finnish Learned Societies, Max Weber Stiftung, TIB, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), Sveučilište u Coimbri, Sveučilište Masaryk, European Science Foundation, Slovenska akademija znanosti i umjetnosti, OpenAIRE A.M.K.E., Istraživački centar u Ateni, Institut za lasere i elektroničku strukturu (Grčka), Nacionalni istraživački institut (Italija), Sveučilište u Bernu, Sveučilište u Torinu, EGI, National Infrastructures for Research and Technology, Institut Badan Literackich Polskiej Akademii Nauk, Grad Hamburg, Sveučilište u Varšavi, Sveučilište Marseilles te Infrastructure Services For Open Access.Hrčak logo

 

 

 


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.