Podrška radionici „Korištenje UNIX sustava u bioinformatičkoj obradi genetičkih podataka“

7. 3. 2023.

Srce je od 3. do 6. ožujka 2023. pružalo podršku radionici "Korištenje UNIX sustava u bioinformatičkoj obradi genetičkih podataka" u sklopu HRZZ projekta AmphiAdriPlant. Radionicu su vodile dr. sc. Maja Mucko i dr. sc. Ivana Rešetnik, a održana je na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije.

Radionica se bavila osnovama korištenja UNIX sustava i često korištenim bioinformatičkim aplikacijama dostupnim na računalnom klasteru Isabella (STACKS, IQ-TREE, STRUCTURE-THREADER i MrBayes). Osim workflowa za obradu i analizu genetskih podataka koji su bili glavna tema radionice, tijekom radionice predstavljene su postojeće usluge naprednog računanja, nadolazeća usluga Galaxy za bioinformatičku analizu, te novi računarski resursi projekta HR-ZOO koji će biti predstavljeni na konferenciji DEI 2023 u ožujku.

Projekt AmphiAdriPlant bavi se proučavanjem genetske raznolikosti Apeninskog i Balkanskog poluotoka uslijed periodične smjene ledenih doba, prateći tri ekološki divergentne biljne skupine s obje strane Jadrana kroz kombinaciju tehnologija genetskog sekvenciranja i modeliranja povoljnosti staništa.

tri logotipa


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.