Pokrenuta Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ)

24. 6. 2021.

U lipnju 2021. godine pokrenuta je Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) koja će okupiti predvodnike u stvaranju preduvjeta za implementaciju, ostvarivanje i promociju otvorene znanosti, a s ciljem poboljšanja uvjeta istraživačkog rada u Republici Hrvatskoj, ujedno i poboljšanja uvjeta za postizanje vrhunskih istraživačkih rezultata koji će osigurati doprinos kako akademskoj zajednici tako i cjelokupnom društvu RH. Pokretanje Inicijative za HR-OOZ najavio je ravnatelj Srca, Ivan Marić, na konferenciji Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2021 u travnju ove godine prilikom predstavljanja europske perspektive razvoja otvorene znanosti. Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost.

Cilj Inicijative za HR-OOZ je izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav znanosti utemeljen na načelima otvorene znanosti, a koji je usklađen i povezan s europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama. Među brojnim zadaćama, aktivnosti Inicijative HR-OOZ prvenstveno će biti fokusirane na uspostavu organizacijske i upravljačke strukture te tehnoloških načela komponenti HR-OOZ-a, izradu prijedloga nacionalnog plana za otvorenu znanost, koordinaciju aktivnosti vezanih za sudjelovanje u europskim i međunarodnim inicijativama za otvorenu znanost, poticanje suradnje u osiguravanju razvoja i dugoročne održivosti nacionalnih istraživačkih infrastruktura i njihovo povezivanje s europskim i međunarodnim istraživačkim infrastrukturama, koordinaciju razvoja istraživačkih infrastruktura s razvojem e-infrastruktura te poticanje sudjelovanja hrvatskih institucija u pozivima iz Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Sve zainteresirane ustanove za pristupanje Inicijativi HR-OOZ mogu se obratiti na hr-ooz@srce.hr te sudjelovati u uspostavi i provedbi načela otvorene znanosti u Hrvatskoj. Više o Inicijativi HR-OOZ, njezinim članicama te mogućnosti pristupanja Inicijativi može se pronaći na mrežnim stranicama Srca.

Srce je, kao vodeća ustanova za izgradnju nacionalnih e-infrastruktura i usluga za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu, u godini u kojoj obilježava 50 godina svog djelovanja započelo s aktivnostima koordiniranja Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost. Srce kao punopravna članica Udruženja EOSC, ujedno i mandatna organizacija Republike Hrvatske koju je imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nastoji okupiti predvodnike otvorene znanosti, na nacionalnoj razini postići njihovu sinergiju te ostvariti zajedničko uključivanje prvo u HR-OOZ, a zatim i u EOSC – i organizacijski i u okviru portfelja resursa, usluga te podataka. Time će HR-OOZ postati nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka u skladu s FAIR načelima.

Dok se Inicijativom HR-OOZ stvara preduvjet za izgradnju nacionalnog oblaka za otvorenu znanost, Srce zajedno s partnerima na projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) gradi novu generaciju e-infrastrukture za naprednu znanost i moderno obrazovanje. Strateškim projektom sustava znanosti i visokog obrazovanja HR-ZOO uspostavit će se računalni i podatkovni oblak, temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Srce je na ovogodišnjoj konferenciji Srce DEI 2021 predstavilo katalog usluga HR-ZOO koje pokrivaju područja računarstva visokih performansi, elastičnog računanja u oblaku, virtualnih podatkovnih centara i pohrane podataka, specijaliziranu podršku znanstvenicama, mrežnog povezivanja pa sve do udomljavanja IKT opreme, a koje nastaju u okviru projekta HR-ZOO. Više o projektu HR-ZOO.

Kratka povijest nastanka HR-OOZ-a


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.