Portal Hrčak ima novo javno sučelje

9. 12. 2021.

Danas je objavljeno novo javno sučelje Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak, središnjeg portala koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu.

Hrčak je prvi put predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine, a tijekom godina postao je predvodnik otvorenog pristupa u Hrvatskoj koji značajno doprinosi međunarodnoj vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kao i hrvatskog istraživačkog prostora u cjelini. Trenutno je u Hrčak uvršteno 511 časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 244.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

Tijekom godina je stekao izuzetnu popularnost koja se očituje u više od 78.000 dnevnih posjeta portalu u 2021. godini. Imajući u vidu potrebe korisnika portala, nužnost osuvremenjivanja dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja kojima je portal realiziran postala je neupitna.

Zbog toga su ove godine napravljena tehnološka unapređenja javnog sučelja portala Hrčak koja pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, ali i redizajn sučelja koje je sada prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja (responzivni dizajn) te usklađeno s pravilima digitalne pristupačnosti.

Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHP aplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala.

Više informacija o unapređenjima dostupno je u priopćenju za novinare.

Novo javno sučelje Hrčka


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.