Posjet Srcu doktora Teda Hewitta

16. 5. 2019.

Na poziv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak Hrvatsku je proteklih dana posjetio dr. Ted Hewitt, voditelj Kanadske komisije za koordiniranja istraživanja čiji je cilj postići harmonizaciju, integraciju i koordinaciju u istraživačkim projektima i politikama s agencijama koje iste financiraju.

U sklopu posjeta predviđen je obilazak Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mediteranskog instituta za istraživanje života te Sveučilišnog računskog centra Srca planiranog 15. svibnja.

Srce su u pratnji dr. Hewitta posjetile i dr. sc. Karmela Krleža Jerić, zatim otpravnica poslova Veleposlanstva Kanade gđa Vlatka Ljubenko i g. Staša Skenžić, voditelj Samostalne službe za koordinaciju politika, europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posjetitelje su u Srcu primili dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Draženko Celjak, voditelj usluga Srca Digitalni akademski arhivi i repozitoriji Dabar i Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak te dr. sc. Ognjen Orel, voditelj projekta CroRIS. Kao predstavnici akademske zajednice i eksperti za temu sastanka pridružili su se i dr. sc. Jadranka Stojanovski i dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković.

Posjetiteljima zainteresiranima za otvorenu znanost i otvorene podatke održane su prezentacije o stanju legislative u području otvorenog pristupa i otvorene znanosti u Hrvatskoj, o implementaciji sustava za podršku otvorenoj znanosti i otvorenom obrazovanju u Hrvatskoj, posebno o sustavima kao što su Dabar i Hrčak i o novom Informacijskom sustavu o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti – CroRIS. Dr. Hewitt predstavio je kanadski pristup otvorenoj znanosti i otvornom pristupu, te iskustva s objavom otvorenih istraživačkih podataka.


Izdvojena događanja Srca

kol 24

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na vikend tečaj koji započinje u subotu, 24. 8. 2019. u  9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.