50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Posjet Srcu doktora Teda Hewitta

16. 5. 2019.

Na poziv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak Hrvatsku je proteklih dana posjetio dr. Ted Hewitt, voditelj Kanadske komisije za koordiniranja istraživanja čiji je cilj postići harmonizaciju, integraciju i koordinaciju u istraživačkim projektima i politikama s agencijama koje iste financiraju.

U sklopu posjeta predviđen je obilazak Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mediteranskog instituta za istraživanje života te Sveučilišnog računskog centra Srca planiranog 15. svibnja.

Srce su u pratnji dr. Hewitta posjetile i dr. sc. Karmela Krleža Jerić, zatim otpravnica poslova Veleposlanstva Kanade gđa Vlatka Ljubenko i g. Staša Skenžić, voditelj Samostalne službe za koordinaciju politika, europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posjetitelje su u Srcu primili dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Draženko Celjak, voditelj usluga Srca Digitalni akademski arhivi i repozitoriji Dabar i Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak te dr. sc. Ognjen Orel, voditelj projekta CroRIS. Kao predstavnici akademske zajednice i eksperti za temu sastanka pridružili su se i dr. sc. Jadranka Stojanovski i dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković.

Posjetiteljima zainteresiranima za otvorenu znanost i otvorene podatke održane su prezentacije o stanju legislative u području otvorenog pristupa i otvorene znanosti u Hrvatskoj, o implementaciji sustava za podršku otvorenoj znanosti i otvorenom obrazovanju u Hrvatskoj, posebno o sustavima kao što su Dabar i Hrčak i o novom Informacijskom sustavu o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti – CroRIS. Dr. Hewitt predstavio je kanadski pristup otvorenoj znanosti i otvornom pristupu, te iskustva s objavom otvorenih istraživačkih podataka.


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.