Posjet Srcu doktora Teda Hewitta

16. 5. 2019.

Na poziv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak Hrvatsku je proteklih dana posjetio dr. Ted Hewitt, voditelj Kanadske komisije za koordiniranja istraživanja čiji je cilj postići harmonizaciju, integraciju i koordinaciju u istraživačkim projektima i politikama s agencijama koje iste financiraju.

U sklopu posjeta predviđen je obilazak Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mediteranskog instituta za istraživanje života te Sveučilišnog računskog centra Srca planiranog 15. svibnja.

Srce su u pratnji dr. Hewitta posjetile i dr. sc. Karmela Krleža Jerić, zatim otpravnica poslova Veleposlanstva Kanade gđa Vlatka Ljubenko i g. Staša Skenžić, voditelj Samostalne službe za koordinaciju politika, europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posjetitelje su u Srcu primili dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, Draženko Celjak, voditelj usluga Srca Digitalni akademski arhivi i repozitoriji Dabar i Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak te dr. sc. Ognjen Orel, voditelj projekta CroRIS. Kao predstavnici akademske zajednice i eksperti za temu sastanka pridružili su se i dr. sc. Jadranka Stojanovski i dr. sc. Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković.

Posjetiteljima zainteresiranima za otvorenu znanost i otvorene podatke održane su prezentacije o stanju legislative u području otvorenog pristupa i otvorene znanosti u Hrvatskoj, o implementaciji sustava za podršku otvorenoj znanosti i otvorenom obrazovanju u Hrvatskoj, posebno o sustavima kao što su Dabar i Hrčak i o novom Informacijskom sustavu o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti – CroRIS. Dr. Hewitt predstavio je kanadski pristup otvorenoj znanosti i otvornom pristupu, te iskustva s objavom otvorenih istraživačkih podataka.


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.