Potpisani ugovori za nabavu naprednih IKT resursa u sklopu projekta HR-ZOO

4. 11. 2021.

U Sveučilišnom računskom centru potpisana su dva ugovora kojima započinje isporuka naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa za potrebe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), kao preduvjeta za izradu kataloga usluga korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH. Riječ je o resursima kojima će se uspostaviti infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC), infrastruktura za računarstvo s velikom propusnošću (HTC), infrastruktura za visoko skalabilno računarstvo (HSC), infrastruktura za spremišnu mrežu (SAN) i infrastruktura za lokalnu mrežu sjedišta (DC LAN), a bit će smješteni u pet podatkovnih centara HR-ZOO-a.

Ugovor o nabavi resursa za računarstvo visokih performansi (HPC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan je sa S&T Hrvatska d.o.o., a drugi je Ugovor za nabavu resursa za računarstvo s velikom propusnošću (HTC) i za visoko skalabilno računarstvo (HSC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan sa Storm Computers d.o.o.

Ugovore su potpisali Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO, Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o. te Vladimir Olujić predsjednik Uprave i direktor Storm computers d.o.o. Vrijednost potpisanih ugovora veća je od 94 milijuna kuna.

Napredni IKT resursi bit će smješteni u sjedišta HR-ZOO u četiri sveučilišna grada na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zgrade Sveučilišnih odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te zgrade Sveučilišnog računskog centra Srca u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO je strateški projekt u sustavu znanosti i obrazovanja. Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Za više detalja pročitajte priopćenje za novinare.

Potpisivanje ugovora HR-ZOO

Potpisnici ugovora (s lijeva na desno): Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o., Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO i Vladimir Olujić, predsjednik Uprave i direktor Storm Computers d.o.o.

Potpisivanje ugovora

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i (s lijeva na desno): Tomislav Kraljik, član Uprave i izvršni direktor Storm Computers, Vladimir Olujić, predsjednik Uprave i direktor Storm Computers d.o.o., Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO, Dobriša Dobrenić, zamjenik ravnatelja Srca, Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o. i Damir Pavušin, prokurist S&T Hrvatska


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.