Potpuno novi tečaj "Uvod u Linux"

22. 7. 2019.

Imate li želju ili potrebu upoznati se s operacijskim sustavom Linux, novi tečaj "Uvod u Linux" mogao bi biti odličan odabir za vas. Tečaj je nastao spajanjem i unapređenjem postojećih tečajeva "Uvod u Linux - rad s naredbama" i "Uvod u Linux - rad u grafičkom sučelju", kako bi se svim zainteresiranim polaznicima omogućilo da u okviru jednog tečaja steknu znanja potrebna za osnovno snalaženje u Linuxu.

Tečaj je namijenjen polaznicima koji imaju malo iskustva u radu s Linuxom ili do sada uopće nisu radili na Linuxu.

Tečaj Uvod u Linux

Na ovom tečaju ćete naučiti:

 • prijavljivati se na sustav i pokretati aplikacije
 • pristupati podacima i upravljati svojim datotekama i mapama
 • koristiti osnovne funkcije ljuske
 • uređivati jednostavne tekstualne datoteke
 • upravljati procesima
 • ulančavati naredbe te preusmjeravati ulazne i izlazne podatke
 • arhivirati svoje podatke, izrađivati sigurnosne kopije podataka i izrađivati sigurnosne snimke stanja sustava
 • prepoznati alate za osnovne mrežne i Internetske servise i usluge dostupne na Linuxu
 • prepoznati probleme koji mogu nastati prilikom korištenja Internetskih servisa
 • instalirati operacijski sustav
 • instalirati, nadograđivati i uklanjati softverske pakete i aplikacije

Kako biste uspješno mogli pohađati ovaj tečaj, trebali biste poznavati osnovne pojmove iz područja informacijskih tehnologija (hardver, softver, operacijski sustav), trebali biste se snalaziti u okruženju MS Windows (rad s mišem, upravljanje prozorima, rad s datotekama i pokretanje aplikacija) te poznavati osnove mrežnih servisa i alata (Internet, IP adrese, simbolička imena računala, web).

Tečaj traje 20 školskih sati, a prvo održavanje planirano je u terminu od 9. do 13. rujna 2019. (ponedjeljak - petak), od 9 sati, u učionici Srce-B.

Više informacija o tečaju možete pronaći na stranici tečaja, a za dodatne informacije slobodno nam se javite na adresu edu [at] srce.hr. Prijava na tečaj obavlja se putem sustava za prijavu na tečajeve.


Izdvojena događanja Srca

kol 29

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 29. 8.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 05

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Radionica će se održati 5. 9. 2019. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 06

Jeste li znali da postoje alati koji vam mogu pomoći prilikom izrade i organizacije bibliografskih izvora i umetanja referenci u tekst? Da biste naučili raditi s njima, prijavite se na tečaj koji se održava u petak, 6. rujan 2019., u 9 sati.

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.