Poziv: e-IRG radionica o glavnim izazovima razvoja Europskog istraživačkog prostora

4. 5. 2020.

e-IRG radionica održat će se kao niz od tri webinara 25. i 26. svibnja, koje će u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizirati tajništvo e-IRG-a i Sveučilišni računski centar Srce uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Svaki webinar adresirat će jedan od ključnih e-infrastrukturnih izazova u novom Europskom istraživačkom prostoru (engl. European Research Area, ERA): vještine budućnosti, partnerstvo i FAIR podaci. U nizu webinara sudionici će imati priliku i postavljati pitanja predavačima.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na radionicu.

Ukratko o programu e-IRG radionice

Webinar „Vještine budućnosti u novom Europskom istraživačkom prostoru“ održat će se 25. svibnja 2020. godine (14:00 – 15:45 sati).

U okviru ove teme raspravit će se koje vještine budućnosti su potrebne za proizvodnju, širenje i uporabu znanja utemeljenih na istraživanjima, a koje su ključne za poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti cjelokupnog europskog istraživanja te utječu na obrazovne ekosustave, tržište i društvo. Govorit će se o kontekstu razvoja vještina u promjenjivom europskom e-infrastrukturnom krajoliku te njegovom utjecaju na zapošljavanje na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Webinar „Osnaživanja partnerstva u Europskom istraživačkom prostoru“ održat će se 26. svibnja 2020. godine (10:00 – 12:00 sati).

U Europi su u fokusu partnerstva kao sredstva za financiranje, koordinaciju i održivost pan-europskih projekata i inicijativa radi distribucije pratećeg rizika takvih pothvata. U okviru ove teme raspravit će se o praktičnim koristima zajedničkih aktivnosti u Europskom istraživačkom prostoru, a posebno će se osvrnuti na partnerstva u području e-infrastrukture s naglaskom na EOSC (engl. European Open Science Cloud).

Webinar „FAIR podatci u fokusu trenutnih zbivanja“ održat će se 26. svibnja 2020. godine (14:00 – 15:30 sati).

Provedba načela FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) je temelj europskog oblaka otvorene znanosti koji će omogućiti otvorenu znanost svim istraživačima u Europi. Primjenom FAIR načela Europa ima mogućnost promjene znanstvene paradigme. Trenutna pandemija koronavirusa istaknula je važnost interoperabilnosti između nositelja podataka i važnost pristupa podacima kako bi se bez ograničenja dijelilo znanje među korisnicima, istraživačima te davateljima podataka i osiguralo otvoren i slobodan pristup znanosti.

Program radionice


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.