Poziv na radionice o korištenju klasterskih i grid tehnologija

17. 10. 2017.

Pozivamo vas da se prijavite na radionice o korištenju klasterskih i grid tehnologija koje ćemo organizirati u studenom 2017. godine:

 • Korištenje računalnog klastera Isabella, uključujući sustav ScaleMP (2 dana)
  6. 11. - 7. 11 .2017., 11-16 h, Srce, Marohnićeva 5, učionica B
  Prijava na stranici: http://foodle.srce.hr/foodle.php?id=2idia43z

  Računalni klaster Isabella namijenjen je izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata. Naglasak radionice je na korištenju sustava za upravljanje poslovima Son of Grid Engine i pravilno opisivanje korisničkih poslova. Dodatno, bit će detaljno opisan rad i način korištenja programskog sustava ScaleMP koji omogućuje agregiranje resursa (CPU, I/O, RAM) više nezavisnih čvorova u jedan veliki virtualni poslužitelj (engl. Single System Image) i koji je sastavni dio računalnog klastera Isabella.
   

 • Korištenje grid okoline CRO NGI (1 dan)
  8. 11. 2017., 11-16 h, Srce, Marohnićeva 5, učionica B
  Prijava na stranici: http://foodle.srce.hr/foodle.php?id=pre3eafw
   

  Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) je raspodijeljena računalna okolina, sastavljena od procesorskih i podatkovnih resursa, smještenih u čvorištima unutar Republike Hrvatske. Radionica će obuhvatiti sve bitne aspekte rada u grid okružju - od opisa radne okoline, pristupa resursima korištenjem certifikata, do podnošenja, nadgledanja i upravljanja poslovima i podacima u gridu.

  VAŽNO: Polaznici radionice koji još nisu korisnici CRO-NGI-ja, trebaju prije radionice proći proceduru registracije. Procedura je opisana na sljedećoj stranici: https://wiki.srce.hr/display/CRONGI/Registracija. Za sve dodatne informacije obratite nam se na adresu helpdesk [at] cro-ngi.hr.
  Za sve dodatne informacije obratite nam se na adresu helpdesk [at] cro-ngi.hr.

 • Korištenje usluge EGI Marketplace (1 dan)
  9. 11. 2017., 11-16 h, Srce, Marohnićeva 5, učionica B
  Prijava na stranici: http://foodle.srce.hr/foodle.php?id=unwy1sb6

  Nova usluga EGI Marketplace dostupna je na EGI infrastrukturi. Cilj usluge je omogućiti korisnicima da sa svojim elektroničkim identitetima iz sustava AAI@EduHr pristupe web portalu putem kojeg pristupaju računalnim, spremišnim, cloud i aplikativnim resursima EGI infrastrukture.

  VAŽNO: Infrastruktura EGI Marketplace je znatno drugačija od računalnih klastera i grida i namijenjena je korisnicima koji imaju potrebu za zahtjevnim računanjem koje ne može biti ostvareno na ostale dvije infrastrukture. Primjerice zbog zahtjeva za drugim operacijskim sustavom (npr. Ubuntu, Debian, itd) ili zahtjeva za interaktivnim odzivom aplikacija putem javne računalne mreže.

Od polaznika se očekuje da posjeduju osnovna znanja o radu s operacijskim sustavom Linux. Radionice su za polaznike besplatne, a namijenjene su svim sadašnjim i budućim korisnicima računalnog klastera Isabella (isabella.srce.hr), grid infrastrukture CRO NGI (www.cro-ngi.hr) i EGI (www.egi.eu).

Molimo Vas da se za sudjelovanje na radionicama prijavite do 2. 11. 2017.

O odabranim polaznicima obavijestit ćemo na stranicama www.cro-ngi.hr.


Izdvojena događanja Srca

lip 16

Steknite međunarodno priznate certifikate u ispitnom centru Pearson VUE.

Termin ispita: utorak, 16. 6. 2020. u 10:00 sati

lip 16

16. i 17. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.