Poziv na radionicu Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science

25. 11. 2022.

Projekt NI4OS-Europe (Nacionalna inicijativa za otvorenu znanost u Europi) organizira radionicu “Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science“ koja će održati hibridno 30. studenog i 1. prosinca 2022. - putem Zooma i u Sveučilišnom računskom centru (Srce), Josipa Marohnića 5.

Teme radionice su otvoreni istraživački podaci i softver otvorenog koda u znanosti.

Zbog širokog spektra inicijalnih tema, ali i mogućnosti predlaganja vlastitih, dobrodošli su svi - od mlađih kolegica i kolega koji tek ulaze u svijet znanosti, do onih s puno istraživanja "u nogama", koji u svom znanstveno-istraživačkom radu razvijaju ili koriste specifične softverske alate. Posebno apeliramo na predstavnike istraživačkih grupa čiji se softver za prikupljanje podataka/analize/vizualizacije potencijalno može uobličiti u mrežnu uslugu za višestruku korist.

Radionica će se održavati na engleskom jeziku, a više informacija i upute za prijavu moguće je vidjeti na stranicama projekta NI4OS.

Cilj radionice je dati pregled trenutnog stanja aktualnih trendova i očekivanja vezanih uz otvorenu znanost i otvoreni kod i potaknuti na stvaranje i razmjenu ideja za upotrebu i diseminaciju znanstvenih rezultata u obliku podataka, softvera i povezanih usluga. Polaznici će imati priliku upoznati se s alatima razvijenim u sklopu NI4OS-Europe projekta, dobiti uvid u EOSC (European Open Science Cloud) - kako objaviti vlastitu uslugu u EOSC katalogu te naučiti kako se razvija softver na kolaborativan način. Osim toga naučit će i kako verzionirati i pod kojim licencama objaviti svoje uratke.

Molimo vas da nakon registracije ispunite upitnik kako bismo saznali više o vašim potrebama i očekivanjima od ove radionice.

Grupe će biti formirane prvog dana temeljem interesa i ekspertize sudionika, a radit će se na konkretnim primjerima. Rezultati će biti prezentirani na kraju drugog dana. Tijekom oba dana osigurano je osvježenje i lagani ručak. Od sudionika se očekuje da ponesu vlastito prijenosno računalo.

Prijava na radionicu Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.