Poziv na trodnevnu online radionicu Wolfram Mathematice

5. 12. 2022.

Prema rezultatima ankete provedene među korisnicima u sklopu projekta Hrvatski i znanstveni oblak HR-ZOO, znanstveni softver Mathematica jedan je od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog sofvera. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na radionicu koja će se održavati putem ZOOM platforme od 12. do 14. prosinca, a broj sudionika je ograničen.

Dnevni red radionice:

 • Ponedjeljak, 12. prosinca 2022.
  • Uvod u Mathematicu, od 9 do 12 sati
   Upoznavanje sa sučeljem i jezikom Mathematice.U ovom dijelu radionice naučit ćete izvoditi prve proračune, osnovnu sintaksu i funkcije Wolfram jezika kao i zadavanje zadataka, definiranje funkcija, rješavanje jednadžbi, numeričke i simboličke proračune, interpolacije itd.
  • Napredno programiranje s Mathematicom, od 14 do 17 sati
   Tijekom ovog dijela radionice steći ćete znanja potrebna za učinkovito stvaranje i održavanje koda projekata na jeziku Wolfram. Radionica pokriva osnovne koncepte programiranja uključujući dobre prakse u programiranju, održavanje koda, traženje grešaka u kodu i stvaranje paketa.
 • Utorak 13. prosinca 2022.
  • Rješavanje običnih (ODE), parcijalnih (PED) i algebarskih (DAE) diferencijalnih jednadžbi, od 9 do 12 sati
   Ovim modulom radionice pokrit ćemo rješavanje običnih, parcijalnih i algebarskih diferencijalnih jednadžbi. Upoznavanje s ugrađenim funkcijama DSolve i NDSolve, za nalaženje simboličkog odnosno numeričkog rješenja diferencijalnih jednadžbi. Osim navedenog, obradit će se i teme vezane za numeričke metode linija (MOL), uvjete granica, metode konačnih elemenata (FEM) te upotrebu i konstrukciju mesha.
  • Znanost o podacima, vizualizacija podataka, strojno učenje i obrada slika, od 14 do 17 sati
   U ovom modulu radionice naučit ćete raditi s različitim formatima podataka i obraditi nestrukturirane podatke u primjenjive setove podataka. Dodatno, imat ćete priliku vidjeti procese uobičajene u znanosti o podacima na vizualiziranim primjerima. Ovaj dio radionice uključuje i osnove digitalne obrade slika s jezikom Wolfram, uključujući reprezentaciju slika i ostale klasične operacije na lako razumljivim primjerima. 
 • Srijeda 14. prosinca 2022.
  • Mathematica Q&A, od 10 do 12 sati (ovisno o interesu)
   Rješavanje (praktičnih) problema ili zadataka sudionika radionice korak po korak. Primjere znanstvenih problema potrebno je poslati prije održavanje radionice kako bi se predavač mogao pripremiti na vrijeme.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je posjedovati pristup Wolfram Mathematici. Ukoliko ga nemate, svim sudionicima radionice Wolfram Mathematica će dati pristup za preuzimanje 15-dnevne probne verzije softvera. Radionica će se održavati na engleskom jeziku. Nadamo se što većem odazivu znanstvenika na radionicu.

Prijava na radionicu.


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.