Predstavljanje knjige "Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju"

24. 1. 2022.

U auli Sveučilišta u Zagrebu, u petak, 21. siječnja 2021. godine predstavljena je knjiga pod nazivom "Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju” autora doc. dr. sc. Sandre Kučina Softić, doc. dr. sc. Marka Odaka i prof. dr. sc. Jadranke Lasić Lazić u izdanju Sveučilišta Sjever.

Na predstavljanju o knjizi govorili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, dekan Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik sveučilišnoga Povjerenstva za e-učenje i internetske servise prof. dr. sc. Nikola Mrvac i prorektor za nastavu Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

Knjigu potpisuju autori koji su kroz svoje osobno, profesionalno i znanstveno bavljenje obrazovanjem prošli put o kojemu pišu. Sadržajem koji je aktualan, na pojedinim mjestima i polemičan, vrlo dobro se artikulira vrijeme, promjene i izazovi u kojima se nalazi obrazovanje.

Knjiga je podijeljena u sedam cjelina u kojima se, između ostaloga, razrađuju koncepti i daju primjeri dobre prakse za pripremu strategije digitalne transformacije u obrazovanju. Uz korištenje informacijske tehnologije i otvorenih obrazovnih resursa u cilju otvaranja pristupa digitalnom učenju i virtualnoj razmjeni i inovacijama u obrazovanju, u knjizi se govori i o poticanju stvaranja kurikula s ugrađenim digitalnim tehnologijama u praktično učenje, modelima za razvoj nastavničkih kompetencija za primjenu e-učenja i drugo.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Damir Boras i prof. dr. sc. Nikola Mrvac.

Na promociji je istaknuto da digitalna transformacija danas više nije pitanje izbora - ona je neizbježna, neophodna i nezaobilazna. Dosad naučene lekcije trebaju voditi budućem razvoju obrazovanja u cjelini. Kao prvo to je digitalna preobrazba, a iskustvo rada u ovom vremenu treba iskoristiti te kroz analizu i primjenu dobrih rješenja postaviti u prvi plan program oporavka i povećati ulaganja u obrazovanje. Pri tome je izuzetno važno i vrijedno raditi na suradnji i partnerstvima na svim razinama: unutar institucija, između institucija, unutar sustava visokog obrazovanja, na razini Rektorskog zbora te s lokalnim, regionalnim i međunarodnim zajednicama koje se bave učenjem i poučavanjem. I ova knjiga koja je rezultat suradnje tri sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Mostaru - daje odgovor kako uspješno provesti digitalnu transformaciju obrazovanja.

Autori knjige "Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju"

Predstavljanje knjige "Digitalna transformacija – novi pristupi i izazovi u obrazovanju"


Izdvojena događanja Srca

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.