50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa

11. 3. 2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira nacionalno predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor Europa koje će se održati 23. ožujka 2021. godine.

Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovan Fuchs i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel obratit će se sudionicima uvodnim riječima dobrodošlice. Na plenarnoj sesiji u fokusu će biti uloga istraživanja i razvoja u potpori jačanju i otpornosti Unije. Uz predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjelovat će i predstavnik znanstvene zajednice, prof. dr. sc. Stipan Jonjić te glavni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet. Predstavnici Europske komisije predstavit će glavne elemente i aktivnosti programa Obzor Europa, kao i nove ključne instrumente poput misija, partnerstava, Europskoga inovacijskog vijeća te novosti u području financiranja. U završnom će dijelu događanja predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstaviti nacionalni sustav potpore sudjelovanju u programu Obzor Europa.

Obzor Europa predstavlja novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine s ukupnim proračunom od oko 95,5 milijardi eura. Novi se program nastavlja na Obzor 2020, Okvirni program za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Srce je u prethodnom razdoblju uspješno sudjelovalo u projektima financiranima u sklopu programa Obzor 2020 od kojih su u tijeku:

Obzor Europa predstavlja vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije koji će pružiti potporu stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja i tehnologija, jačanju učinka istraživanja i inovacija na razvoj te prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu radi rješavanja globalnih izazova. U programu Obzor Europa naglasak je stavljen na poticanje svih oblika inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenje inovativnih rješenja na tržište te optimiranje rezultata Programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru, kao i na podupiranje i provedbu politika Unije. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na događaj putem Zoom platforme, najkasnije do 21. ožujka 2021. godine. Radni jezik događanja je engleski. Za više informacija posjetite stranice MZO-a i stranice programa Obzor Europa.

Program nacionalnog predstavljanja programa Obzor Europa (PDF, 581 KB)

Horizon Europe


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.