Predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa

11. 3. 2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira nacionalno predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzor Europa koje će se održati 23. ožujka 2021. godine.

Ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovan Fuchs i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel obratit će se sudionicima uvodnim riječima dobrodošlice. Na plenarnoj sesiji u fokusu će biti uloga istraživanja i razvoja u potpori jačanju i otpornosti Unije. Uz predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjelovat će i predstavnik znanstvene zajednice, prof. dr. sc. Stipan Jonjić te glavni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet. Predstavnici Europske komisije predstavit će glavne elemente i aktivnosti programa Obzor Europa, kao i nove ključne instrumente poput misija, partnerstava, Europskoga inovacijskog vijeća te novosti u području financiranja. U završnom će dijelu događanja predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstaviti nacionalni sustav potpore sudjelovanju u programu Obzor Europa.

Obzor Europa predstavlja novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine s ukupnim proračunom od oko 95,5 milijardi eura. Novi se program nastavlja na Obzor 2020, Okvirni program za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Srce je u prethodnom razdoblju uspješno sudjelovalo u projektima financiranima u sklopu programa Obzor 2020 od kojih su u tijeku:

Obzor Europa predstavlja vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije koji će pružiti potporu stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja i tehnologija, jačanju učinka istraživanja i inovacija na razvoj te prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu radi rješavanja globalnih izazova. U programu Obzor Europa naglasak je stavljen na poticanje svih oblika inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenje inovativnih rješenja na tržište te optimiranje rezultata Programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru, kao i na podupiranje i provedbu politika Unije. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na događaj putem Zoom platforme, najkasnije do 21. ožujka 2021. godine. Radni jezik događanja je engleski. Za više informacija posjetite stranice MZO-a i stranice programa Obzor Europa.

Program nacionalnog predstavljanja programa Obzor Europa (PDF, 581 KB)

Horizon Europe


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.