Predstavljanjem projekta EOSC Future započela je nova faza izgradnje Europskog oblaka za otvorenu znanost

11. 6. 2021.

EOSC future logoUvodni sastanak projekta EOSC Future održan je 10. lipnja 2021. godine, a okupio je preko 120 sudionika predstavnika konzorcija i predstavnika institucija povezanih s provedbom projekta.

Projektom EOSC Future integrirat će se, konsolidirati i povezati e-infrastrukture, istraživačke zajednice i nacionalne inicijative za otvorenu znanost s ciljem daljnjeg razvoja Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Projektom će se uspostaviti operativna EOSC platforma koja će integrirati otvorene istraživačke podatke, usluge koje nudi EOSC portal te infrastrukture koje je moguće koristiti, a okupit će sve dionike EOSC ekosustava, angažirati širu EOSC zajednicu te povećati vidljivost EOSC-a s ciljem povezivanja rezultata svih EOSC projekata.

Na uvodnom sastanku projekta predstavljeni su radni paketi projekta EOSC Future te projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 30 mjeseci trajanja projekta. Generalna skupština projekta EOSC Future održana je 8. lipnja 2021. Projekt EOSC Future započeo je 1. travnja 2021. godine, a trajat će do rujna 2023. godine. Projekt koordinira Digital Curation Unit, Institute for the Management of Information Systems, Athena Research Centre. Srce u projektu EOSC Future sudjeluje kao povezana treća strana EGI Foundation, jednog od 36 partnera na projektu.

U okviru projekta Srce će nastaviti razvoj federacijskog servisa ARGO koji obavlja mrežni nadzor servisa uključenih u EOSC, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Kako će tijekom projekta EOSC ekosustav rasti, izazovi su omogućavanje nadzora novih vrsta servisa različite složenosti, pružanje podrške u razvoju nadzornih senzora te interoperabilnost i mogućnost povezivanja s vanjskim nadzornim sustavima. Više informacija o projektu EOSC Future pronađite na stranicama Srca.

EOSC logoSrce aktivno sudjeluje u izgradnji Europskog oblaka za otvorenu znanost kao partner na EOSC projektima. Od prosinca 2020. godine Srce je punopravna članica Udruženja EOSC, ujedno i mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost (HR-OOZ), a vijest o tome možete pronaći na stranicama Srca.

EOSC je nastao kao inicijativa Europske komisije da razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podrži razvoj otvorene znanosti i inovacija, a time europskim znanstvenicima osigura mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

U sklopu EOSC projekata financiranih kroz program Obzor 2020 Srce, uz projekt EOSC Future, sudjeluje i u projektima EGI-ACE (EGI Advanced Computing for EOSC) i NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe).

EU


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.