50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Predstavljanjem projekta EOSC Future započela je nova faza izgradnje Europskog oblaka za otvorenu znanost

11. 6. 2021.

EOSC future logoUvodni sastanak projekta EOSC Future održan je 10. lipnja 2021. godine, a okupio je preko 120 sudionika predstavnika konzorcija i predstavnika institucija povezanih s provedbom projekta.

Projektom EOSC Future integrirat će se, konsolidirati i povezati e-infrastrukture, istraživačke zajednice i nacionalne inicijative za otvorenu znanost s ciljem daljnjeg razvoja Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Projektom će se uspostaviti operativna EOSC platforma koja će integrirati otvorene istraživačke podatke, usluge koje nudi EOSC portal te infrastrukture koje je moguće koristiti, a okupit će sve dionike EOSC ekosustava, angažirati širu EOSC zajednicu te povećati vidljivost EOSC-a s ciljem povezivanja rezultata svih EOSC projekata.

Na uvodnom sastanku projekta predstavljeni su radni paketi projekta EOSC Future te projektne aktivnosti koje će se provoditi tijekom 30 mjeseci trajanja projekta. Generalna skupština projekta EOSC Future održana je 8. lipnja 2021. Projekt EOSC Future započeo je 1. travnja 2021. godine, a trajat će do rujna 2023. godine. Projekt koordinira Digital Curation Unit, Institute for the Management of Information Systems, Athena Research Centre. Srce u projektu EOSC Future sudjeluje kao povezana treća strana EGI Foundation, jednog od 36 partnera na projektu.

U okviru projekta Srce će nastaviti razvoj federacijskog servisa ARGO koji obavlja mrežni nadzor servisa uključenih u EOSC, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Kako će tijekom projekta EOSC ekosustav rasti, izazovi su omogućavanje nadzora novih vrsta servisa različite složenosti, pružanje podrške u razvoju nadzornih senzora te interoperabilnost i mogućnost povezivanja s vanjskim nadzornim sustavima. Više informacija o projektu EOSC Future pronađite na stranicama Srca.

EOSC logoSrce aktivno sudjeluje u izgradnji Europskog oblaka za otvorenu znanost kao partner na EOSC projektima. Od prosinca 2020. godine Srce je punopravna članica Udruženja EOSC, ujedno i mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost (HR-OOZ), a vijest o tome možete pronaći na stranicama Srca.

EOSC je nastao kao inicijativa Europske komisije da razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podrži razvoj otvorene znanosti i inovacija, a time europskim znanstvenicima osigura mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

U sklopu EOSC projekata financiranih kroz program Obzor 2020 Srce, uz projekt EOSC Future, sudjeluje i u projektima EGI-ACE (EGI Advanced Computing for EOSC) i NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe).

EU


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.