Predstavljen projekt HR-ZOO i infrastrukture HPC/HTC na FERIT-u Osijek

24. 1. 2019.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, 22. siječnja 2019. godine održano je predavanje o projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te predavanje o Računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud.

Predavanja su organizirana u sklopu aktivnosti Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE te kao gostujuća predavanja za studente sveučilišnog diplomskog studija računarstva na predmetu Raspodijeljeni računalni sustavi.

Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu predstavio je strateški projekt HR-ZOO kojim će se uspostaviti računalni i podatkovni oblak kao temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Izgradnjom te infrastrukture znanstvenoj i istraživačkoj zajednici dugoročno će se osigurati napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost, koji su nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav.

Prezentaciju o računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud, održao je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca. Računalni klaster Isabella je računalna infrastruktura namijenjena izvođenju naprednog računanja, a sastoji se od 100 računalnih čvorova koji korisnicima pružaju 2.556 procesorskih jezgri, 12 grafičkih procesora, 13,5 TB radne memorije i 756 TB podatkovnog prostora. HTC Cloud je infrastruktura zasnovana na paradigmi računarstva u oblacima i namijenjena zahtjevnom računanju koje se svrstava u područje računarstva s velikom propusnošću. Infrastruktura pruža fleksibilniju okolinu od računalnog klastera te omogućava pokretanje virtualnih poslužitelja s proizvoljnim operacijskim sustavima i korisničkim servisima. Obje infrastrukture dostupne su svim znanstvenicima i istraživačima u Hrvatskoj za potrebe zahtjevnih obrada podataka u sklopu istraživačkih projekata.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.