Predstavljen projekt HR-ZOO i infrastrukture HPC/HTC na FERIT-u Osijek

24. 1. 2019.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, 22. siječnja 2019. godine održano je predavanje o projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te predavanje o Računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud.

Predavanja su organizirana u sklopu aktivnosti Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE te kao gostujuća predavanja za studente sveučilišnog diplomskog studija računarstva na predmetu Raspodijeljeni računalni sustavi.

Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu predstavio je strateški projekt HR-ZOO kojim će se uspostaviti računalni i podatkovni oblak kao temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Izgradnjom te infrastrukture znanstvenoj i istraživačkoj zajednici dugoročno će se osigurati napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost, koji su nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav.

Prezentaciju o računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud, održao je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca. Računalni klaster Isabella je računalna infrastruktura namijenjena izvođenju naprednog računanja, a sastoji se od 100 računalnih čvorova koji korisnicima pružaju 2.556 procesorskih jezgri, 12 grafičkih procesora, 13,5 TB radne memorije i 756 TB podatkovnog prostora. HTC Cloud je infrastruktura zasnovana na paradigmi računarstva u oblacima i namijenjena zahtjevnom računanju koje se svrstava u područje računarstva s velikom propusnošću. Infrastruktura pruža fleksibilniju okolinu od računalnog klastera te omogućava pokretanje virtualnih poslužitelja s proizvoljnim operacijskim sustavima i korisničkim servisima. Obje infrastrukture dostupne su svim znanstvenicima i istraživačima u Hrvatskoj za potrebe zahtjevnih obrada podataka u sklopu istraživačkih projekata.


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.