50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Predstavljeni ključni rezultati projekta EOSC-hub

18. 6. 2021.

EOSC-hub logotipProjekt EOSC-hub značajno je doprinio izgradnji Europskog oblaka za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC) te time europskim istraživačima pružio mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Aktivnosti projekta EOSC-hub omogućile su:

Ključni rezultati projekta EOSC-hub

Slika 1: Ključni rezultati projekta EOSC-hub

 

Video predstavljanja ključnih rezultata projekta EOSC-hub pogledajte na službenoj stranici Europske unije. video na stranici Europske unije

Projekt EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) započeo je 1. siječnja 2018. godine s ciljem da omogući kvalitetan, jednostavan i otvoren pristup istraživačkim podacima i uslugama federacije EGI, EUDAT CDI, INDIGO-DataCloud kao i ostalim istraživačkim infrastrukturama, a završio je krajem ožujka 2021. godine. Projekt je okupio 100 partnera iz više od 50 zemalja koji su uspostavili otvoreni sustav za integraciju i upravljanje uslugama za Europski oblak za otvorenu znanost, a predstavlja središnju pristupnu točku putem koje istraživači i inovatori mogu pristupiti i koristiti širok spektar naprednih IKT resursa i povezanih usluga neophodnih za njihov istraživački rad temeljen na podacima.

Srce je, kao partner na projektu, sudjelovalo u razvoju zajedničkih elemenata i korisnički usmjerenih usluga, posebice u daljnjem razvoju, integraciji i održavanju središnjih infrastrukturnih i kolaboracijskih servisa. Više informacija o projektu EOSC-hub na stranicama Srca.

Srce aktivno sudjeluje u izgradnji Europskog oblaka za otvorenu znanost kao partner na EOSC projektima. U sklopu EOSC projekata financiranih kroz program Obzor 2020 Srce trenutno sudjeluje u projektima EOSC Future, EGI-ACE (EGI Advanced Computing for EOSC) i NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe).


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.