Predstavljen projekt HR-ZOO i infrastrukture HPC/HTC na FERIT-u Osijek

24. 1. 2019.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, 22. siječnja 2019. godine održano je predavanje o projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te predavanje o Računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud.

Predavanja su organizirana u sklopu aktivnosti Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE te kao gostujuća predavanja za studente sveučilišnog diplomskog studija računarstva na predmetu Raspodijeljeni računalni sustavi.

Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu predstavio je strateški projekt HR-ZOO kojim će se uspostaviti računalni i podatkovni oblak kao temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Izgradnjom te infrastrukture znanstvenoj i istraživačkoj zajednici dugoročno će se osigurati napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost, koji su nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav.

Prezentaciju o računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud, održao je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca. Računalni klaster Isabella je računalna infrastruktura namijenjena izvođenju naprednog računanja, a sastoji se od 100 računalnih čvorova koji korisnicima pružaju 2.556 procesorskih jezgri, 12 grafičkih procesora, 13,5 TB radne memorije i 756 TB podatkovnog prostora. HTC Cloud je infrastruktura zasnovana na paradigmi računarstva u oblacima i namijenjena zahtjevnom računanju koje se svrstava u područje računarstva s velikom propusnošću. Infrastruktura pruža fleksibilniju okolinu od računalnog klastera te omogućava pokretanje virtualnih poslužitelja s proizvoljnim operacijskim sustavima i korisničkim servisima. Obje infrastrukture dostupne su svim znanstvenicima i istraživačima u Hrvatskoj za potrebe zahtjevnih obrada podataka u sklopu istraživačkih projekata.


Izdvojena događanja Srca

kol 24

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na vikend tečaj koji započinje u subotu, 24. 8. 2019. u  9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.