Predstavljen projekt HR-ZOO i infrastrukture HPC/HTC na FERIT-u Osijek

24. 1. 2019.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, 22. siječnja 2019. godine održano je predavanje o projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te predavanje o Računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud.

Predavanja su organizirana u sklopu aktivnosti Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku i Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE te kao gostujuća predavanja za studente sveučilišnog diplomskog studija računarstva na predmetu Raspodijeljeni računalni sustavi.

Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu predstavio je strateški projekt HR-ZOO kojim će se uspostaviti računalni i podatkovni oblak kao temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Izgradnjom te infrastrukture znanstvenoj i istraživačkoj zajednici dugoročno će se osigurati napredni računalni i spremišni resursi te mrežna povezanost, koji su nužni za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav.

Prezentaciju o računalnom klasteru Isabella i infrastrukturi HTC Cloud, održao je Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca. Računalni klaster Isabella je računalna infrastruktura namijenjena izvođenju naprednog računanja, a sastoji se od 100 računalnih čvorova koji korisnicima pružaju 2.556 procesorskih jezgri, 12 grafičkih procesora, 13,5 TB radne memorije i 756 TB podatkovnog prostora. HTC Cloud je infrastruktura zasnovana na paradigmi računarstva u oblacima i namijenjena zahtjevnom računanju koje se svrstava u područje računarstva s velikom propusnošću. Infrastruktura pruža fleksibilniju okolinu od računalnog klastera te omogućava pokretanje virtualnih poslužitelja s proizvoljnim operacijskim sustavima i korisničkim servisima. Obje infrastrukture dostupne su svim znanstvenicima i istraživačima u Hrvatskoj za potrebe zahtjevnih obrada podataka u sklopu istraživačkih projekata.


Izdvojena događanja Srca

velj 22

„Office 365 - kako nam je promijenio život u osam godina“

velj 25

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 25. 2. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 04

I ove godine obilježavamo Tjedan otvorenog obrazovanja od 4. - 8. ožujka 2019. godine, a posebno izdvajamo okrugli stol 7. ožujka na koji su pozvani svi zainteresirani.

Ožu 18

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 18.3.2019. u 9:00 sati.

Ožu 25

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 25. 3. 2019. su u tijeku.