Predstavljeni rezultati projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings

23. 12. 2021.

Na IIPC Technical Speaker Series webinaru održanom 16. prosinca 2021. predstavljeni su rezultati projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings koji je nastao u suradnji Los Alamos National Laboratory (LANL) Research Library, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce), a financirao ga je International Internet Preservation Consortium (IIPC).

U radu na projektu, čiji rezultati omogućavaju jednostavniji dolazak do odgovora na pitanje „je li sadržaj ovog URL-a pohranjen u ovom arhivu?", sudjelovali su Martin Klein (voditelj projekta) i Lyudmila Balakireva iz Los Alamos National Laboratory (LANL) Research Library, Draženko Celjak iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu te Karolina Holub i Ingeborg Rudomino iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Cilj projekta bio je izgraditi softverski okvir za generiranje Bloom filtera (BF) koji bi web arhivima omogućilo dijeljenje sadržaja arhiva i stvaranje novih usluga poput federiranog pretraživanja više web arhiva. Rezultati projekta uključuju softverski paket za stvaranje BF, pilot federiranog sustava pretraživanja temeljenog na BF, analizu skalabilnosti i izvedivosti inkrementalnih filtera te konceptualni dizajn sustava za dijeljenje i inkrementalno ažuriranje Bloom filtera.

U projektnim aktivnostima korišteni su sadržaji i iskustvo Hrvatskog arhiva weba, a rezultati su primjenjivi na druge arhive internetskog sadržaja u svijetu.

Voditelj projekta, Martin Klein, prilikom prezentacije rezultata projekta je istaknuo da su u okviru projekta ostvareni impresivni rezultati, jasno je prikazano koje sve mogućnosti pruža korištenje Bloom filtera te je uspostavljena vrlo uspješna suradnja i kolaboracija unatoč različitim vremenskim zonama i različitim kontinentima.

Prezentacija Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings s webinara dostupna je u institucijskom repozitoriju Srca.

Ilustracija predstavljanja rezultata projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.