Predstavnici Srca sudjeluju na godišnjem simpoziju Udruženja EOSC

15. 11. 2022.

EOSC logoPredstavnici Srca, mandatne organizacije Republike Hrvatske u Udruženju EOSC, sudjeluju na simpoziju Udruženja koji se održava u Pragu od 14. do 17. studenog u sklopu češkog predsjedanja Europskom unijom.

Simpozij Udruženja EOSC je glavno godišnje događanje na kojem se raspravlja o ključnim dosadašnjim postignućima i budućim strateškim izazovima pri uspostavi EOSC-a (Europskog oblaka za otvorenu znanost), kao i o dodatnoj vrijednosti koju EOSC nudi istraživačima.

Tijekom simpozija predstavit će se brojni projekti koji doprinose izgradnji Europskog oblaka za otvorenu znanost, a među kojima su NI4OS-Europe, EGI-ACE i EOSC future u kojima sudjeluje Srce. Na simpoziju će sudjelovati preko 500 dionika od predstavnika ministarstava, donositelja politika, istraživačkih organizacija, pružatelja usluga, istraživačkih infrastruktura do istraživačkih zajednica iz cijele Europe i šire.

Paralelno sa simpozijem se održava i EOSC tripartitni sastanak na kojem sudjeluju predstavnici Udruženja EOSC, predstavnici Europske komisije te nacionalni predstavnici u Upravnom odboru EOSC-a s ciljem uspostave nacionalne koordinacije provedbe politike EOSC-a i razvoja Europskog istraživačkog prostora. Mandatne organizacije Udruženja EOSC, zajedno s nacionalnim predstavnicima u Upravnom odboru EOSC-a, tijekom ove godine organizirali su brojna nacionalna EOSC tripartitna događanja. U Hrvatskoj se EOSC tripartitno događanje planira održati krajem ožujka 2023. godine u okviru konferencije Dani e-infrastrukture Srce DEI 2023.

EOSC predstavlja prioritet među zemljama članicama Europske unije i veliku dodanu vrijednost jer omogućava pristup FAIR podacima i uslugama za istraživače. Cilj europskog partnerstva za EOSC je do 2030. stvoriti otvoreno i pouzdano virtualno okruženje kako bi se za oko 2 milijuna europskih istraživača omogućilo korištenje svih prednosti FAIR podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Udruženje EOSC osnovano u srpnju 2020., dvije godine nakon pokretanja inicijative Europskog oblaka za otvorenu znanost. Udruženje okuplja preko 200 europskih institucija aktivnih dionika u području otvorene znanosti, od kojih 26 članica predstavljaju mandatne organizacije, među kojima je i Srce.

Simpozij Udruženja EOSC


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.