50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Preko 10.000 klijenata na bežičnoj mreži studentskih domova

11. 11. 2016.

Povodom Europskih sveučilišnih igara koje su održane u lipnju ove godine u Zagrebu i Rijeci napravljena je obnova studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Tom prilikom rekonstruirana je kompletna računalno komunikacijska infrastruktura tih naselja te je u sve obnovljene paviljone uvedena i bežična mreža. Postavljanjem nove StuDOM infrastrukture povećana je propusnost okosnice kampus mreže s 1 Gbps na 10 Gbps te je omogućeno povezivanje iz studentskih soba propusnošću do 100 Mbps.

Jedan od najvećih iskoraka bio je uvođenje bežične mreže u obnovljene paviljone koja omogućuje spoj na bežičnu mrežu iz svih studentskih soba. Uspostavljena bežična mreža na studentskim naseljima Stjepan Radić i Cvjetno kompatibilna je s postojećom središnjom infrastrukturom za nadzor i upravljanje bežičnim mrežama smještenim na virtualnim poslužiteljima u Srcu.

Prema podacima nadzornog sustava koji se nalazi na virtualnim poslužiteljima u Srcu probijena je brojka od 10.000 jedinstvenih klijenata koji se u jednom danu spajaju na bežičnu mrežu. Također je vidljiv i podatak od preko 4.000 istovremeno spojenih jedinstvenih klijenata.

 

Graf 1: Broj jedinstvenih klijenata tijekom dana

Prema statističkom prikazu vidljivo je da 50 %  korisnika koji se spajaju na bežičnu mrežu koristi prijenosna računala te generiraju gotovo 90 % ukupnog prometa ostvarenog na bežičnoj mreži, dok ostali promet proizlazi od pametnih telefona i ostalih WiFi opremljenih uređaja.

Graf 2: Količina prometa koji generiraju klijenti prema operativnim sustavima

Graf 3: Broj jedinstvenih klijenata prema operativnim sustavima koje koriste


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.