50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Preminuo prof. dr. sc. Slavko Krajcar

19. 6. 2021.

U petak, 18. lipnja 2021. godine, u 71. godini života preminuo je uvaženi prof. dr. sc. Slavko Krajcar (rođ. 1951.).

Uz brojne doprinose Sveučilištu u Zagrebu, prvo moramo istaknuti one koji su vezani izravno za našu ustanovu – Srce.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Srca u razdoblju od 1991. do 1994. godine te predsjednik Upravnog vijeća Srca od 1998. do 2001. godine. Svoje predsjedanje upravljačkim tijelom Srca opisao je jednom članku za Srce novosti povodom 35 godina Srca. „Moje članstvo u Upravnom vijeću Srca obilježava dva razdoblja. Prvo bi razdoblje nazvao razdoblje borbe za 'opstankom' Srca“ započeo je prof. dr. sc. Slavko Krajcar u svom intervjuu i nastavio kako je Srce u tom razdoblju donijelo odluku da će biti „uslužni igrač“, u službi akademskoj zajednice, a ne „tržišni igrač“. Analizom potreba akademske sredine pronađeno je nekoliko niša važnih za akademsku zajednicu, a koje nisu „pokrivene“ u mnogim sastavnicama sveučilišta, a prije svega u onima kojima to nije u području stručne djelatnosti. Zbog nedostatnih sredstava u proračunu RH financiranje nije bilo redovito, ali se uspjelo pokriti plaće i polako pokrivati zatečene obveze. Uz poteškoće uspjelo se zadržati zatečene mlade kadrove, ali i zapošljavati nove. Bilo je to teško razdoblje za Srce. „Drugo je razdoblje za mene značajno lakše. To bi se razdoblje moglo prepoznati po dodatnoj funkciji Srca u stvaranju infrastrukture, sada cjelokupne hrvatske akademske zajednice, u zajedništvu s CARNetom“, nastavio je, „To je razdoblje snažne internetizacije akademske zajednice i svih ostalih public servisa (računalni servisi, ISSP, ISVU i sl.). Srce postaje obrazovni centar sa zadaćom podizanja IT znanja u zajednici. Širi se to i na ostale obrazovne zadaće u području infrastrukture.“

ITI 2001. - Organizacijski odbor nakon završetka konferencije, Željka Batić, prof. dr. sc. Slavko Krajcar i mr. sc. Vesna Hljuz DobrićProf. dr. sc. Slavko Krajcar je u razdoblju od 1993. do 2001. godine bio predsjednik Organizacijskog odbora međunarodne konferencije Srca Information Technology Interfaces – ITI, te kasnije član Programskog odbora.

Također je bio i direktor časopisa Journal on Computing and Information Technology – CIT. CIT je časopis koji je 23 godine u kontinuitetu izdavalo Srce (do 2015. godine). Period je to u kojem je zaprimljeno (bez uvodnika) preko 1.800 radova, od kojih je njih više od 80 % iz inozemstva.

Prof. dr. sc. Slavko Krajcar bio je iznimno aktivan na svom matičnom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Uz brojna mentorstva i pozvana predavanja, napisane kolumne na temu obrazovanja inženjera, sudjelovao je u brojnim domaćim projektima u znanosti ili za potrebe gospodarstva te na međunarodnim znanstvenim i stručnim projektima.

Profesor je bio iznimno aktivan i izvan Fakulteta i Sveučilišta. Bio je redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i njezin član Uprave te predsjednik Hrvatskog društva za rasvjetu. Sudjelovao je u radu mnogih stručnih udruga (IEEE, CIGRE, CIRED, HDR itd.)

Godine 2002. dobio je od Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu zlatnu plaketu "Josip Lončar“ za dugogodišnji predani nastavni i znanstveno istraživački rad, te izuzetni doprinos svekolikom razvoju Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Izabran je za starijeg člana (Senior Member) IEEE 2004. godine. Dobio je posebno priznanje za obnovu i razvoj Sveučilišnog računskog centra (Srce) u povodu 40. obljetnice osnivanja 2011. godine. 2014. godine dobio je priznanje HO CIRED za veliki stručni doprinos razvoju elektrodistribucijske djelatnosti (nagrada za životni opus), a 2018. godine priznanje HRO CIGRE za svekoliki doprinos elektroenergetske djelatnosti u Republici Hrvatskoj (nagrada za životni opus). Nagradu "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE za izniman doprinos znanosti, obrazovanju i struci u području elektrotehnike i računarstva te značajna ostvarenja u primjeni elektrotehnike i informacijske tehnologije dobio je 2020. godine.

prof. dr. sc. Krajcar prima posebno priznanje Srca

Prof. dr. sc. Slavko Krajcar prima posebno priznanje Srca na proslavi 40. obljetnice osnivanja Srca

Tužnu vijest, uz pojedine dopune, prenosimo sa stranica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.