50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Prigodni web povodom obilježavanja 50. rođendana Srca

7. 1. 2021.

Dragi prijatelji Srca, u godini smo u kojoj Srce obilježava 50 godina svojeg djelovanja. Osnivanje Srca bilo je odgovor na potrebe akademske zajednice, ali i cijelog hrvatskog društva, da se sustavnije i cjelovitije započne s primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, čime se moderniziraju i mijenjaju procesi obrazovanja i istraživanja. Tako se Srce, evo već pedeset godina, nalazi u srcu onoga što danas zovemo digitalnom transformacijom znanosti i visokog obrazovanja.

Nastalo u okrilju Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, temeljem odluke koju je 29. travnja 1971. godine potpisao rektor Ivan Supek, Srce je tijekom svoje povijesti učinilo i omogućilo mnoge iskorake u primjeni najnovijih tehnologija u znanosti, obrazovanju, ali i cijelom hrvatskom društvu. Stoga stvarno možemo reći da je povijest Srca ujedno i važan dio povijesti hrvatske informatike. Dio te povijesti vam kroz niz povijesnih zabilješki predstavljamo na obljetničkom webu 50.srce.hr.

Obljetnički web, u ovim neizvjesnim vremenima, predstavlja mjesto proslave našeg jubileja koje je dostupno svima koji prate rad Srca, koriste naše usluge ili sustave – jednom riječju našim prijateljima i to bez obzira na vrijeme i mjesto s kojeg mu pristupaju.

Tijekom cijele godine, uz već objavljene izdvojene trenutke prikazane na vremenskoj crti kroz pet desetljeća, zatim odabrane arhivske dokumente i publikacije Srca te galeriju fotografija, predstavljat ćemo i našu sadašnjost. Tako smo u siječnju nove 2021. godine detaljnije prikazali uslugu Srca Centar za e-učenje za koji sigurno mnogi već znate.

U sljedećim ćemo mjesecima prikazati i druge istaknute usluge Srca pa nas pratite cijele godine, a o novostima na webu obavještavat ćemo vas putem službenih profila Srca na društvenim mrežama Facebook, LinkedIn i Twitter.

Objavili smo i stranicu gdje nam se možete javiti i ostaviti nam komentar ili pozdrav.

Zavirite u naša postignuća u prvih 50 godina!

obljetnički web Srca 50.srce.hr


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.