50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Prilagodba sustava za e-učenje Merlin prema smjernicama pristupačnosti

14. 3. 2014.

Centar za e-učenje Srca u suradnji s kolegama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog saveza slijepih završio je projekt prilagodbe sustava za e-učenje Merlin konceptu univerzalnog dizajna odnosno povećanju pristupačnosti studentima s invaliditetom.
Na sustavu za e-učenje Merlin postavljen je i dorađen blok Pristupačnost koji omogućava jednostavnu promjenu veličine teksta sustava kao i promjenu kontrasta teksta i pozadine, osim toga napravljene su određene prilagodbe izgleda sustava kako bi sam sustav i sadržaj na sustavu bio čitljiv što većem broju korisnika s poteškoćama s vidom i sa specifičnim teškoćama učenja.   U okviru projekta pripremljene su Smjernice za osiguravanje pristupačnosti nastavnih materijala koji se postavljaju u sustav za e-učenje (PDF) za nastavnike i sve koji pripremaju nastavne materijale u virtualnom okruženju koje su dostupne na web stranicama sustava Merlin te u bloku Priručnici u okviru sustava Merlin. Sukladno ovim smjernicama, Centar za e-učenje prilagodio je i svoje priručnike za korisnike: Priručnik za korištenje sustava Merlin za studente, Priručnik za e-portfolio sustav i Priručnik za sustav za webinare.   U okviru projekta izrađen je i predložak izgleda sustava Moodle (Srce 2.2 –universal design theme) koji sadržava prilagodbu izgleda sustava Moodle u cilju što veće pristupačnosti studentima s invaliditetom. Predložak je dostupan na moodle.org.

Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.