Prilagodba sustava za e-učenje Merlin prema smjernicama pristupačnosti

14. 3. 2014.

Centar za e-učenje Srca u suradnji s kolegama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog saveza slijepih završio je projekt prilagodbe sustava za e-učenje Merlin konceptu univerzalnog dizajna odnosno povećanju pristupačnosti studentima s invaliditetom.
Na sustavu za e-učenje Merlin postavljen je i dorađen blok Pristupačnost koji omogućava jednostavnu promjenu veličine teksta sustava kao i promjenu kontrasta teksta i pozadine, osim toga napravljene su određene prilagodbe izgleda sustava kako bi sam sustav i sadržaj na sustavu bio čitljiv što većem broju korisnika s poteškoćama s vidom i sa specifičnim teškoćama učenja.   U okviru projekta pripremljene su Smjernice za osiguravanje pristupačnosti nastavnih materijala koji se postavljaju u sustav za e-učenje (PDF) za nastavnike i sve koji pripremaju nastavne materijale u virtualnom okruženju koje su dostupne na web stranicama sustava Merlin te u bloku Priručnici u okviru sustava Merlin. Sukladno ovim smjernicama, Centar za e-učenje prilagodio je i svoje priručnike za korisnike: Priručnik za korištenje sustava Merlin za studente, Priručnik za e-portfolio sustav i Priručnik za sustav za webinare.   U okviru projekta izrađen je i predložak izgleda sustava Moodle (Srce 2.2 –universal design theme) koji sadržava prilagodbu izgleda sustava Moodle u cilju što veće pristupačnosti studentima s invaliditetom. Predložak je dostupan na moodle.org.

Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.