Prilagodba sustava za e-učenje Merlin prema smjernicama pristupačnosti

14. 3. 2014.

Centar za e-učenje Srca u suradnji s kolegama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog saveza slijepih završio je projekt prilagodbe sustava za e-učenje Merlin konceptu univerzalnog dizajna odnosno povećanju pristupačnosti studentima s invaliditetom.
Na sustavu za e-učenje Merlin postavljen je i dorađen blok Pristupačnost koji omogućava jednostavnu promjenu veličine teksta sustava kao i promjenu kontrasta teksta i pozadine, osim toga napravljene su određene prilagodbe izgleda sustava kako bi sam sustav i sadržaj na sustavu bio čitljiv što većem broju korisnika s poteškoćama s vidom i sa specifičnim teškoćama učenja.   U okviru projekta pripremljene su Smjernice za osiguravanje pristupačnosti nastavnih materijala koji se postavljaju u sustav za e-učenje (PDF) za nastavnike i sve koji pripremaju nastavne materijale u virtualnom okruženju koje su dostupne na web stranicama sustava Merlin te u bloku Priručnici u okviru sustava Merlin. Sukladno ovim smjernicama, Centar za e-učenje prilagodio je i svoje priručnike za korisnike: Priručnik za korištenje sustava Merlin za studente, Priručnik za e-portfolio sustav i Priručnik za sustav za webinare.   U okviru projekta izrađen je i predložak izgleda sustava Moodle (Srce 2.2 –universal design theme) koji sadržava prilagodbu izgleda sustava Moodle u cilju što veće pristupačnosti studentima s invaliditetom. Predložak je dostupan na moodle.org.

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.