Projekt HR-ZOO predstavljen upravama partnerskih sveučilišta i njihovih sastavnica

15. 7. 2019.

Tijekom lipnja i srpnja 2019. godine, Srce je predstavilo projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) na sjednicama senata partnerskih sveučilišta na projektu. U prezentacijama su naglašeni pozitivni učinci HR-ZOO projekta na sveučilišta i njihove sastavnice.

Dana 17. lipnja 2019. Srce je predstavilo projekt i status provedbe projektnih aktivnosti na sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci, 26. lipnja 2019. na sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 9. srpnja 2019. na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu te 11. srpnja 2019. na, za tu priliku posebno upriličenom, sastanku s prodekanima za znanost sastavnica Sveučilišta u Splitu.

U današnje vrijeme sveprisutnosti velike količine podataka (Big Data) i multidisciplinarnosti, znanost i visoko obrazovanje nezamislive su bez e-infrastrukture, odnosno njenih komponenti kao što su moderno opremljeni podatkovni centri, napredni računalni sustavi i podatkovna spremišta te širokopojasne komunikacijske mreže.

Strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), koji se izvodi u razdoblju 2018. – 2021. godine, a financira se sredstvima iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, čija ukupna vrijednost iznosi 196,8 milijuna kuna, ima za glavni cilj izgradnju računalnog i podatkovnog oblaka koji će biti temelj nove generacije nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture Republike Hrvatske. Svim će institucijama i pojedincima iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja osigurati dugoročno dovoljne, pouzdane i održive informacijske i komunikacijske (IKT) resurse.

Posebno je naglašeno kako će korištenje zajedničkih nacionalnih resursa omogućiti značajne uštede te potaknuti kulturu dijeljenja resursa i podataka. Uspostava specijaliziranih timova vrhunsko osposobljenih stručnjaka tzv. e-znanstvenika predstavljat će novi organizacijski oblik korisničke podrške znanstvenicima i istraživačkim projektima koji će olakšati rad znanstvenika s vrhunskom tehnologijom koja im je na raspolaganju, a s ciljem poboljšanja kvalitete i relevantnosti samih istraživačkih aktivnosti.

Čelnicima sveučilišta i njihovih sastavnica naglašena je izuzetna važnost pravovremenog upoznavanja s projektnim aktivnostima, kako bi se u svojim planovima uporabe i razvoja moderne e-infrastrukture mogli osloniti na rezultate i ishode projekta HR-ZOO.

Tijekom projekta planira se obilazak i ostalih javnih sveučilišta i istraživačkih institucija u Hrvatskoj kako bi iste upoznali s projektom HR-ZOO te katalogom usluga koji će biti dostupan svim članovima znanstvene i akademske zajednice u Hrvatskoj.

Više informacija o projektu možete pronaći na stranicama HR-ZOO.


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.