Projekt Izrada Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj

16. 6. 2016.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske pokreće veliki projekt financiran u sklopu prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku.

Svrha je projekta izrada nacrta nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu i nacrta Akcijskog plana. Projekt će pomoći u definiranju ranjivih sektora, procjeni utjecaja i prioritetnih mjera i aktivnosti potrebnih za prilagodbu sektorima izloženim klimatskim  promjenama, što će pomoći u donošenju odluka o potrebnim koracima i investicijama kako bi se društvo što bolje prilagodilo klimatskim promjenama koje već jesu prisutne i koje se očekuju.

Uloga je Srca u okviru projekta omogućiti računanje – modeliranje/simulacije potrebne za dobivanje podataka za izradu nacrta Strategije. Stoga Srce udomljava računalni klaster visoke učinkovitosti VELEbit u svom podatkovnom centru na primarnoj lokaciji. Sistemski-inženjeri Srca uspostavit će operacijski sustav te održavati računalni klaster tijekom i nakon projekta. Osim za poslove projekta koji će imati prednost, VELEbit će se, integriran s klasterom Isabellom, moći koristiti za potrebe akademske i istraživačke zajednice tijekom 7 godina. Utoliko Srce suradnju koja je ostvarena u okviru pripreme i rada na ovom projektu smatra dobrim i važnim primjerom međuresorske suradnje, učinkovite uporabe, ali i dijeljenja skupih računalnih resursa, te oslanjanja na postojeću ekspertizu i iskustva u području naprednog računanja.

Na svečanosti otvaranja projekta - Uvodnoj konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u srijedu, 15. lipnja 2016. godine predstavljen je javnosti cijeli projekt, a u okviru toga je održana i prezentacija uloge i zadaća Srca.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.