Projekt Izrada Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj

16. 6. 2016.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske pokreće veliki projekt financiran u sklopu prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku.

Svrha je projekta izrada nacrta nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu i nacrta Akcijskog plana. Projekt će pomoći u definiranju ranjivih sektora, procjeni utjecaja i prioritetnih mjera i aktivnosti potrebnih za prilagodbu sektorima izloženim klimatskim  promjenama, što će pomoći u donošenju odluka o potrebnim koracima i investicijama kako bi se društvo što bolje prilagodilo klimatskim promjenama koje već jesu prisutne i koje se očekuju.

Uloga je Srca u okviru projekta omogućiti računanje – modeliranje/simulacije potrebne za dobivanje podataka za izradu nacrta Strategije. Stoga Srce udomljava računalni klaster visoke učinkovitosti VELEbit u svom podatkovnom centru na primarnoj lokaciji. Sistemski-inženjeri Srca uspostavit će operacijski sustav te održavati računalni klaster tijekom i nakon projekta. Osim za poslove projekta koji će imati prednost, VELEbit će se, integriran s klasterom Isabellom, moći koristiti za potrebe akademske i istraživačke zajednice tijekom 7 godina. Utoliko Srce suradnju koja je ostvarena u okviru pripreme i rada na ovom projektu smatra dobrim i važnim primjerom međuresorske suradnje, učinkovite uporabe, ali i dijeljenja skupih računalnih resursa, te oslanjanja na postojeću ekspertizu i iskustva u području naprednog računanja.

Na svečanosti otvaranja projekta - Uvodnoj konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u srijedu, 15. lipnja 2016. godine predstavljen je javnosti cijeli projekt, a u okviru toga je održana i prezentacija uloge i zadaća Srca.


Izdvojena događanja Srca

stu 19

Jeste li znali da postoje alati koji vam mogu pomoći prilikom izrade i organizacije bibliografskih izvora i umetanja referenci u tekst? Da biste naučili raditi s njima, prijavite se na tečaj koji se održava u utorak, 19. 11. 2019., u 9 sati.

stu 19

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji će započeti u utorak, 19. 11. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

stu 22

Tijekom jednodnevnog predavanja saznajte što su to certifikati i na koje se sve načine koriste. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.