50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Projekt Izrada Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj

16. 6. 2016.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske pokreće veliki projekt financiran u sklopu prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku.

Svrha je projekta izrada nacrta nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu i nacrta Akcijskog plana. Projekt će pomoći u definiranju ranjivih sektora, procjeni utjecaja i prioritetnih mjera i aktivnosti potrebnih za prilagodbu sektorima izloženim klimatskim  promjenama, što će pomoći u donošenju odluka o potrebnim koracima i investicijama kako bi se društvo što bolje prilagodilo klimatskim promjenama koje već jesu prisutne i koje se očekuju.

Uloga je Srca u okviru projekta omogućiti računanje – modeliranje/simulacije potrebne za dobivanje podataka za izradu nacrta Strategije. Stoga Srce udomljava računalni klaster visoke učinkovitosti VELEbit u svom podatkovnom centru na primarnoj lokaciji. Sistemski-inženjeri Srca uspostavit će operacijski sustav te održavati računalni klaster tijekom i nakon projekta. Osim za poslove projekta koji će imati prednost, VELEbit će se, integriran s klasterom Isabellom, moći koristiti za potrebe akademske i istraživačke zajednice tijekom 7 godina. Utoliko Srce suradnju koja je ostvarena u okviru pripreme i rada na ovom projektu smatra dobrim i važnim primjerom međuresorske suradnje, učinkovite uporabe, ali i dijeljenja skupih računalnih resursa, te oslanjanja na postojeću ekspertizu i iskustva u području naprednog računanja.

Na svečanosti otvaranja projekta - Uvodnoj konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u srijedu, 15. lipnja 2016. godine predstavljen je javnosti cijeli projekt, a u okviru toga je održana i prezentacija uloge i zadaća Srca.


Izdvojena događanja Srca

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.