Promjena izdavača časopisa CIT

5. 1. 2016.

Na kraju 2015. godine, Srce je nakon 23 godine prestalo biti izdavač časopisa CIT Journal of Computing and Information Technology. Izdavanje CIT-a, bez prekida u izlaženju časopisa, od 1. 1. 2016. godine preuzeo je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Podaci u nastavku preuzeti su iz Uvodnika ovog posljednjeg broja CIT-a u izdanju Srca, a napisao ga je njegov glavni urednik, profesor Vlado Glavinić.

Sve je započelo 1992. godine kada su profesori Leo Budin, Vlatko Čerić, Slobodan Ribarić i Dean Rosenzweig sa Sveučilišta u Zagrebu inicirali pokretanje novog međunarodnog znanstvenog časopisa iz područja računarstva i informacijske tehnologije (na engleskom jeziku), što je podržalo i Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH. Ubrzo su im se pridružili profesori Branko Jeren, Slavko Krajcar kao direktor časopisa i Vlado Glavinić kao urednik prikaza knjiga. Kako je svaki broj, osim radova na engleskom jeziku trebao u drugom dijelu (koji se nešto kasnije ugasio) sadržavati radove na hrvatskom jeziku, njegovi su urednici postali profesori Damir Boras, Hrvoje Gold, Ivan Rusan i Mladen Varga. Srce je izabrano za izdavača novog časopisa.

U proteklom periodu, u kojem su glavni  urednici osim profesora Lea Budina bili i profesori Vlatko Čerić, Sven Lončarić i Vlado Glavinić, zaprimljeno je (bez uvodnika) preko 1.800 radova, od kojih je njih više od 80 % iz inozemstva. Srce je, uz financijsku potporu MZOS-a,  tiskalo 93 broja s oko 660 radova. Paralelno s papirnim izdanjem, 2002. godine uvedeno je i on-line izdanje časopisa u otvorenom pristupu. Ovom se prilikom Srce kao izdavač zahvaljuje svim urednicima i članovima uredničkog odbora, autorima, recenzentima i čitateljima CIT-a na uloženom trudu, znanju i podršci, te lektorici Mirni Petani, Elementu koji je radio grafičku obradu i tiskarama Birotisak, Gipa i AKD na tehničkoj podršci koju je časopis od njih godinama dobivao.

Informacije o časopisu CIT moći će se iza 1. 1. 2016. naći na stranicama novog izdavača FER-a, na adresi http://cit.fer.hr.

Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.