50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Promjena izdavača časopisa CIT

5. 1. 2016.

Na kraju 2015. godine, Srce je nakon 23 godine prestalo biti izdavač časopisa CIT Journal of Computing and Information Technology. Izdavanje CIT-a, bez prekida u izlaženju časopisa, od 1. 1. 2016. godine preuzeo je Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER). Podaci u nastavku preuzeti su iz Uvodnika ovog posljednjeg broja CIT-a u izdanju Srca, a napisao ga je njegov glavni urednik, profesor Vlado Glavinić.

Sve je započelo 1992. godine kada su profesori Leo Budin, Vlatko Čerić, Slobodan Ribarić i Dean Rosenzweig sa Sveučilišta u Zagrebu inicirali pokretanje novog međunarodnog znanstvenog časopisa iz područja računarstva i informacijske tehnologije (na engleskom jeziku), što je podržalo i Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH. Ubrzo su im se pridružili profesori Branko Jeren, Slavko Krajcar kao direktor časopisa i Vlado Glavinić kao urednik prikaza knjiga. Kako je svaki broj, osim radova na engleskom jeziku trebao u drugom dijelu (koji se nešto kasnije ugasio) sadržavati radove na hrvatskom jeziku, njegovi su urednici postali profesori Damir Boras, Hrvoje Gold, Ivan Rusan i Mladen Varga. Srce je izabrano za izdavača novog časopisa.

U proteklom periodu, u kojem su glavni  urednici osim profesora Lea Budina bili i profesori Vlatko Čerić, Sven Lončarić i Vlado Glavinić, zaprimljeno je (bez uvodnika) preko 1.800 radova, od kojih je njih više od 80 % iz inozemstva. Srce je, uz financijsku potporu MZOS-a,  tiskalo 93 broja s oko 660 radova. Paralelno s papirnim izdanjem, 2002. godine uvedeno je i on-line izdanje časopisa u otvorenom pristupu. Ovom se prilikom Srce kao izdavač zahvaljuje svim urednicima i članovima uredničkog odbora, autorima, recenzentima i čitateljima CIT-a na uloženom trudu, znanju i podršci, te lektorici Mirni Petani, Elementu koji je radio grafičku obradu i tiskarama Birotisak, Gipa i AKD na tehničkoj podršci koju je časopis od njih godinama dobivao.

Informacije o časopisu CIT moći će se iza 1. 1. 2016. naći na stranicama novog izdavača FER-a, na adresi http://cit.fer.hr.

Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.