Prvi sastanak predstavnika partnera u projektu H2020 National Initiatives for Open Science in Europe

15. 10. 2019.

Prvi sastanak članova projekta H2020 National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) održao se u Ateni od 8. do 10. listopada 2019.

Tijekom tri intenzivna dana održani su sastanci na kojima je sudjelovao i predstavnik Srca Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu. Predstavnici partnerskih institucija evaluirali su strateški plan projekta i definirali prioritete i ciljeve. Također su izvijestili o trenutnom stanju okruženja otvorene znanosti u svakoj zemlji članici.

Projekt NI4OS-Europe trajat će tri godine. Dio je aktivnosti na uspostavi EOSC (European Open Science Cloud) u čijoj provedbi sudjeluje i Srce kao jedan od dvadeset i dva partnera konzorcija pod vodstvom organizacije Ethniko Diktyo Erevnas Technologias AE (GRNET) iz Grčke. Cilj je projekta podržati koordinaciju, konvergenciju i federaciju nacionalnih i / ili tematskih inicijativa za otvorene istraživačke podatke i usluge EOSC-a razvijanjem odgovarajućih zajedničkih alata i mehanizama. S jedne strane, cilj je podržati postupno usklađivanje politika i praksi nacionalnih i / ili tematskih inicijativa relevantnih za EOSC, sa standardima EOSC-a, a s druge strane omogućiti otvoreni pristup nekomercijalnim uslugama preko EOSC portala.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja zaposlenici Srca s dugogodišnjim iskustvom u radu i koordinaciji nacionalnih komponenti e-infrastrukture osigurat će 50 čovjek-mjeseci u provedbi projektnih aktivnosti.


Izdvojena događanja Srca

stu 19

Jeste li znali da postoje alati koji vam mogu pomoći prilikom izrade i organizacije bibliografskih izvora i umetanja referenci u tekst? Da biste naučili raditi s njima, prijavite se na tečaj koji se održava u utorak, 19. 11. 2019., u 9 sati.

stu 19

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji će započeti u utorak, 19. 11. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

stu 22

Tijekom jednodnevnog predavanja saznajte što su to certifikati i na koje se sve načine koriste. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.