Radovi objavljeni u Hrčku vidljivi i kroz portal OpenAIRE

30. 4. 2015.

Hrčak je prošao validaciju usklađenosti sa smjernicama OpenAIRE i registriran kao izvor podataka na portalu OpenAIRE. Za uredništva časopisa i autore ova novost znači da su radovi objavljeni na Hrčku dostupni i kroz portal OpenAIRE čime se povećava njihova vidljivost i vjerojatnost citiranosti. OpenAIRE je ključna infrastruktura za izvještavanje o H2020 znanstvenim publikacijama, s obzirom da će bit povezan s poslovnim/backend sustavima Europske komisije. Ovime je Hrčak, uz repozitorije Medicinskog fakulteta, Instituta Ruđer Bošković (FULIR) i InTech-a,  postao četvrti repozitorij iz Hrvatske uključen u portal OpenAIRE pri čemu je Hrčak trenutno jedini usklađen sa zadnjom inačicom smjernica: OpenAIRE Guidelines for Literature Repository Managers 3.0. Hrčak od 2006. godine ima implementiran protokol za harvestiranje metapodataka (OAI-PMH) putem kojeg metapodatke preuzimaju razni servisi pa se radovi objavljeni u Hrčku mogu pronaći npr. u katalogu WorldCat, servisu BASE, a sada i na portalu OpenAIRE. Naglašavamo da se kroz OAI-PMH sučelje Hrčka isporučuju samo metapodaci radova s cjelovitim tekstom pa bi to trebalo dodatno motivirati uredništva časopisa da na Hrčku ažurno objavljuju cjelovite tekstove radova.

Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.