RDA događanje Istraživački podaci - što s njima?

27. 5. 2020.

U sklopu projekta RDA Europe 4.0 (Research Data Alliance) Srce je u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka, Sveučilišnom knjižnicom u Splitu, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu održalo prvi webinar hrvatskog RDA čvora na temu „Istraživački podaci-što s njima?“. Na webinaru je sudjelovalo 139 polaznika iz Hrvatske i Slovenije.

Gostujući izlagač bio je izv. dr. sc. Boris Bosančić s Filozofskog fakulteta u Osijeku koji je s polaznicima podijelio svoja znanja o istraživačkim podacima te predstavio vlastite istraživačke podatke. Ivana Turk iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstavila je RDA dokument 23 smjernice: podrška za upravljanje istraživačkim podacima koji sadrži smjernice za rad s istraživačkim podacima. Ivana Dorotić Malič iz Sveučilišne knjižnice Rijeka govorila je o FAIR načelima i principima koji su osmišljeni  za lakše pronalaženje, neometan pristup te ponovno korištenje istraživačkih podataka. Iz Srca su Draženko Celjak i Kristina Posavec informirali polaznike o tome što je RDA, koje aktivnosti Srce kao nacionalni RDA čvor provodi zajedno s partnerskim ustanovama, kako se mogu certificirati repozitoriji te kako motivirati istraživače na  kvalitetnije upravljanje istraživačkim podacima i njihovo dijeljenje.  

Sljedeći webinar na temu „Istraživački podaci - što s njima?“ održat će se 1. lipnja 2020. s početkom u 10:00 sati te je namijenjen prvenstveno istraživačima, studentima poslijediplomskih i doktorskih studija te knjižničarima, ali i svima koji su zainteresirani za temu istraživačkih podataka.

Više o programu, trajanju webinara, registraciji i izlagačima može se saznati na stranici drugog webinara „Istraživački podaci - što s njima?“.

logotipovi RDA Europe i HR National Node


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.