Rijeka je postala - eduroam™ grad

22. 4. 2015.

Zajedničkom inicijativom Europskih sveučilišnih igara, Sveučilišnog računskog centra (Srca) i Grada Rijeke, Rijeka je postala eduroam grad. Time se svrstala uz bok malobrojnih europskih gradova koji putem svoje bežične mreže nude uslugu eduroam™.

Grad Rijeka svojim građanima, ali i gostima koji pripadaju akademskoj i istraživačkoj zajednici (učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima) nudi mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 41 lokaciji u gradu.

Rijeka time uz Zagreb i Čakovec postaje vrijedan partner hrvatske i svjetske eduroam zajednice te podržava trend širenja usluge izvan sveučilišnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, a s krajnjim ciljem podrške većoj mobilnosti u sustavu znanosti i obrazovanja.

Karte s označenim lokacijama na kojima je dostupna usluga eduroam u Hrvatskoj i svijetu dostupne su na web-stranicama na adresi http://www.eduroam.hr/maps.php.

Na predstavljanju rezultata projekta „Rijeka - eduroam grad“ sudjelovali su Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke, mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra, Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 i Siniša Vugrin, Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke. Projekt je ostvaren na poticaj organizatora Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i u Rijeci i ugostiti više od 5.000 studenata sportaša.

"Europske sveučilišne igre najveći su sportski događaj u povijesti Republike Hrvatske. Stoga nam je želja same Igre iskoristiti i kao svojevrstan katalizator širih društvenih promjena. Osnovna je misao organizatora Igara pokrenuti projekte koji će predstavljati višestruku korist  za same natjecatelje, ali i cjelokupnu zajednicu. Jedna od tih stvari jest i besplatan Internet koji će prije svega koristiti studentima te čitavoj akademskoj zajednici", istaknuo je Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

„Usluga eduroam™ globalna je usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT (http://www.eduroam.org/). Hrvatska je od samoga početka, prije više od deset godina, zahvaljujući Srcu aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam. Srce nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i tako i krajnjim korisnicima. Usluga eduroam afirmirala se kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njeno širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa. Danas je ova usluga dostupna na više od 13.000 lokacija u 71 zemlji“, izjavio je na konferenciji za novinare mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca i dodao da je „u mjesec dana probnoga rada eduroam usluga grada Rijeke korištena putem 3.361 različitog uređaja korisnika mahom iz Hrvatske, ali i iz 24 druge zemlje“.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži, a namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja te omogućava siguran, jednostavan i za krajnjeg korisnika besplatan pristup Internetu s prijenosnika ili pametnog telefona širom Hrvatske i svijeta uporabom jedinstvenog elektroničkog identiteta. Kako bi se olakšalo podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat – eduroam Installer - koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi http://installer.eduroam.hr. Prednost Installera je i u tome što dodatno pojednostavljuje jednokratno konfiguriranje uređaja, nakon čega uređaj na svim pristupnim točkama automatski prepoznaje uslugu eduroam.


Izdvojena događanja Srca

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.