Rijeka je postala - eduroam™ grad

22. 4. 2015.

Zajedničkom inicijativom Europskih sveučilišnih igara, Sveučilišnog računskog centra (Srca) i Grada Rijeke, Rijeka je postala eduroam grad. Time se svrstala uz bok malobrojnih europskih gradova koji putem svoje bežične mreže nude uslugu eduroam™.

Grad Rijeka svojim građanima, ali i gostima koji pripadaju akademskoj i istraživačkoj zajednici (učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima) nudi mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 41 lokaciji u gradu.

Rijeka time uz Zagreb i Čakovec postaje vrijedan partner hrvatske i svjetske eduroam zajednice te podržava trend širenja usluge izvan sveučilišnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, a s krajnjim ciljem podrške većoj mobilnosti u sustavu znanosti i obrazovanja.

Karte s označenim lokacijama na kojima je dostupna usluga eduroam u Hrvatskoj i svijetu dostupne su na web-stranicama na adresi http://www.eduroam.hr/maps.php.

Na predstavljanju rezultata projekta „Rijeka - eduroam grad“ sudjelovali su Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke, mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu Sveučilišnog računskog centra, Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 i Siniša Vugrin, Zavod za informatičku djelatnost grada Rijeke. Projekt je ostvaren na poticaj organizatora Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i u Rijeci i ugostiti više od 5.000 studenata sportaša.

"Europske sveučilišne igre najveći su sportski događaj u povijesti Republike Hrvatske. Stoga nam je želja same Igre iskoristiti i kao svojevrstan katalizator širih društvenih promjena. Osnovna je misao organizatora Igara pokrenuti projekte koji će predstavljati višestruku korist  za same natjecatelje, ali i cjelokupnu zajednicu. Jedna od tih stvari jest i besplatan Internet koji će prije svega koristiti studentima te čitavoj akademskoj zajednici", istaknuo je Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

„Usluga eduroam™ globalna je usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT (http://www.eduroam.org/). Hrvatska je od samoga početka, prije više od deset godina, zahvaljujući Srcu aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam. Srce nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i tako i krajnjim korisnicima. Usluga eduroam afirmirala se kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njeno širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa. Danas je ova usluga dostupna na više od 13.000 lokacija u 71 zemlji“, izjavio je na konferenciji za novinare mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca i dodao da je „u mjesec dana probnoga rada eduroam usluga grada Rijeke korištena putem 3.361 različitog uređaja korisnika mahom iz Hrvatske, ali i iz 24 druge zemlje“.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži, a namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja te omogućava siguran, jednostavan i za krajnjeg korisnika besplatan pristup Internetu s prijenosnika ili pametnog telefona širom Hrvatske i svijeta uporabom jedinstvenog elektroničkog identiteta. Kako bi se olakšalo podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat – eduroam Installer - koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi http://installer.eduroam.hr. Prednost Installera je i u tome što dodatno pojednostavljuje jednokratno konfiguriranje uređaja, nakon čega uređaj na svim pristupnim točkama automatski prepoznaje uslugu eduroam.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.