Sedmo izdanje White Papera e-IRG-a

21. 7. 2011.

e-Infrastructure Reflection Group (e-IRG) objavila je Sedmo izdanje White Papera, WP2011, 5. srpnja 2011. godine. WP2011 bavi se nekim od aktualnih pitanja koja se odnose na nove i na nadolazeće e-infrastrukturne izazove. Neki od tih izazova su:
  • Kako se nositi s povećanjem energetskih potreba računanja?
  • Koji softver je potreban kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti budućih HPC sustava?
  • Koji su odgovarajući modeli upravljanja e-Infrastruktura?
  • Kako olakšati pristup, otkrivanje i dijeljenje velikih i iz različitih izvora znanstvenih podataka?
  • Kako dodatno unaprijediti istraživačke mreže te usvojiti i implementirati nove servise e-infrastrukture?
Nit vodilja ovoga dokumenta je inovacija, a poseban naglasak kroz sedam pažljivo odabranih tema stavljen je na upravljanje e-infrastrukturom. Broj e-Infrastruktura raste, razvijaju se, šire. Zadovoljavaju li sadašnji modeli potrebe sutrašnjice? Tko bi još trebao sudjelovati u modelu upravljanja, osim davatelja usluga: vlada, privatni sektor, korisnik...?

WP2011 također se odnosi na buduću ulogu i razvoj istraživačkih mreža, koje su toliko uspješno uspostavljene u državama EU u posljednja dva desetljeća, da nailazimo na rizik zaboravljanja promišljanja njihove budućnosti. WP2011 stavlja naglasak na ovo pitanje i daje preporuke nacionalnim i međunarodnim nadležnim tijelima za daljnje unapređenje istraživačkih mreža.

Druga važna tema pokriva razvoj autentikacije, autorizacije i praćenje korištenja mreže (AAA). To područje zahtijeva donošenje novih vizija u cilju ostvarivanja međupovezivanja i održivosti e-infrastrukturnog ekosustava.

Energija i "zeleni IT" (Green IT) u kontekstu e-Infrastruktura također zaslužuju svoje vlastito poglavlje. Učinkovito korištenje energije, zelene energije, jeftine energije i potrošnje energije za IKT je svakodnevna tema na mnogim sastancima, posebno uprava HPC/Podatkovnih centara – kao i pitanje da li je jeftina energija kompatibilna sa zelenom energijom?

Superračunarstvo ne miruje već i dalje predvodi u inovacijama. Zemlje i tvrtke se i dalje utrkuju u razvoju najjačih superračunala. Jedno od pitanja na koje WP2011 pokušava dati odgovor  je i pitanje da li možemo učinkovito i iskoristiti takvu snagu računarstva?

Usluge su drugi dio e-infrastrukture rastućeg značaja. Upravo su korisnici ti koje manje zanima infrastruktura ali su itekako zainteresirani za usluge i servise koje ta e-infrastruktura može pružiti. Koje usluge trebaju biti isporučene i kakve kvalitete trebaju biti te usluge?

I konačno, WP2011 adresira i temu podatkovnih infrastruktura, sa nekoliko preporuka za postavljanje Europske podatkovne infrastrukture. Pismene preporuke na kraju svakog poglavlja, trebale bi uzeti u obzir vlade pojedinih EU zemalja, posebno ministarstva nadležna za znanost i istraživanje, financijske agencije i Europska Komisija. WP2011 od interesa je i pojedincima istraživačima i korisnicima e-infrastrukture, čiji se glas također mora čuti.

Predstavnik Republike Hrvatske u e-Infrastructure Reflection Groupu je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca. White Paperu možete pristupiti na stranicama e-IRG-a.

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.