Sjećanje na mr. sc. Miroslava Milinovića

10. 9. 2022.

Danas, 10. rujna 2022. godine, navršava se godinu dana od kako nas je prerano napustio naš kolega i prijatelj mr. sc. Miroslav Milinović, dugogodišnji pomoćnik ravnatelja Srca.

Bez obzira na to što nije s nama, često ga se prisjećamo i pozivamo na njegove stručne stavove, a teško da je u ovih godinu dana prošao koji radni sastanak u Srcu s temom informacijski i posrednički sustavi, kolaboracijski alati ili repozitoriji bez njegova spomena. Miro, kako smo ga zvali, ostavio je iza sebe brojne poslove u čijim je pokretanjima sudjelovao, a koji i danas čine osnovu poslovanja Srca, poput AAI@EduHr – autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i obrazovanja RH, globalne roaming usluge eduroam, Portala otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak. U preko trideset godina radnog staža, Miro je ispunio i povijest Srca, ali i bio dijelom značajnih projekata koji su obilježili hrvatski internet i računarstvo. Od Sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) u 80-ima, pa preko uspostave i funkcioniranja hrvatskog BITNET čvora krajem 80-ih i početkom 90-ih do uspostave i održavanje usluga u okviru IBM Akademske inicijative početkom i sredinom 90-ih. Veliki je doprinos dao uspostavi i izgradnji mnogobrojnih internetskih servisa i usluga u doba dovođenja Interneta u Hrvatsku i izgradnje akademske i istraživačke mreže CARNET. Bio je i voditelj Projekata mjerenja hrvatskog web prostora (MWP, prvo provedeno 2002. godine) i Projekta uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka hrvatskih mrežnih publikacija (DAMP/HAW) za potrebe NSK.

Nije samo hrvatska akademska zajednica tužna zbog preranog Mirinog odlaska. Koliki je odjek na međunarodnu zajednicu imala tužna vijest o Mirinom odlasku pokazuju brojne riječi njegovih kolega s međunarodnih projekata ispisane u Knjizi žalosti Miroslava Milinovića. Suradnici iz organizacija poput GÉANT-a, ECAM-a (European Committee for Academic Middleware), GeGC-a (Global eduroam Governance Committee) i brojnih drugih radnih skupina i timova čiji je Miro bio član, voditelj, potpredsjednik ili predsjednik, svjedočili su o njegovom karizmatičnom umu, gorljivoj duši i velikom prijateljskom srcu.

 


Izdvojena događanja Srca

lis 04

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 4. listopada 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 05

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 5. listopada 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 11

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u učionici Srca, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 11. listopada 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.