Srce domaćin sastanku konzorcija projekta EDSSI 2

6. 10. 2022.

EDSSI 2 logoU Srcu se tijekom 6. i 7. listopada održava niz radnih sastanaka partnera na projektu EDSSI 2 na kojima sudionici razgovaraju o ostvarenim aktivnostima i daljnjim koracima u provedbi projekta. Na samom početku događanja sudionike je pozdravio ravnatelj Srca Ivan Marić.

Projekt European Digital Student Service Infrastructure – Level 2 (EDSSI 2) za cilj ima uspostavu virtualne studentske iskaznice i razvoj arhitekture koja će omogućiti njeno korištenje uz uporabu europskog studentskog identifikatora (ESI) kako bi se olakšala, pojednostavila i poboljšala mobilnost studenata.

Projekt EDSSI 2 nadovezuje se na rezultate projekta European Digital Student Service Infrastructure (EDSSI) koji je razvio platformu osnovnih usluga europske studentske virtualne iskaznice pružajući integriranu infrastrukturu za provjeru autentičnosti i autorizaciju eIDAS i eduGAIN kako bi se omogućila sigurna i nesmetana razmjena podataka među visokim učilištima diljem Europe.

Projektom EDSSI 2 razvija se arhitektura koja će se sastojati od:

  • sustava za provjeru autentičnosti temeljenog na eIDAS-u i eduGAIN-u,
  • registra visokih učilišta i već uspostavljene mreže za razmjenu podataka,
  • skupova novih standardiziranih softverskih komponenti za NFC interoperabilnost virtualne studentske iskaznice,
  • standardiziranog sustava upravljanja virtualnim studentskim iskaznicama kako bi je svi studenti mogli početi koristiti do 2025. godine
  • te razvijenog skupa usluga namijenjenih studentima poput usluge eSignature.

Tehnička infrastruktura na kojoj će ove funkcionalnosti biti razvijene integrirat će se i uskladiti s najvišom razinom sigurnosti, a temeljit će se na Općim propisima EU o zaštiti podataka. Koordinator je projekta EDSSI 2 Humboldtovo sveučilište u Berlinu, a Srce kao partner na projektu vodi aktivnosti testiranja novih funkcionalnosti platforme koja će omogućiti uspostavu virtualne studentske iskaznice.

Projektni partneri su European University Foundation (EUF), GÉANT association, University of Barcelona, Aristotle University of Thessaloniki, Centre national des œuvres universitaires et scolaires, Deutsches Studentenwerk, Vetenskapsrådet - Swedish Research Council, European Council of Student Affairs, Eötvös Loránd University, Fondazione ENDISU, Normandie Université, European Youth Card Association i Srce, pod vodstvom koordinatora Humboldt-Universität zu Berlin.

Ravnatelj Srca Ivan Marić na uvodnom pozdravu EDSSI 2 sastanaka


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.