50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce je obilježilo Tjedan otvorenog pristupa

23. 10. 2020.

U sklopu obilježavanja Tjedna otvorenog pristupa koji se održavao od 19. do 25. listopada 2020. godine, Srce je održalo webinar „Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima“ kojem je prisustvovalo 45 polaznika.

Na webinaru koji se održao 20. listopada predstavljen je priručnik o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom „Istraživački podaci – što s njima?“ te su na praktičnim primjerima prikazani načini organizacije podataka i smjernice za kvalitetno upravljanje podacima. Smjernice, između ostalog obuhvaćaju dodjeljivanje naziva datotekama, organizaciju datoteka, mapa i podmapa te upravljanje različitim verzijama podataka. Dodatno, autori nedavno objavljenog priručnika predstavili su i pojasnili što je readme datoteka te kako može pomoći pri upravljanju i objavi istraživačkih podataka. Readme datoteka je proces opisivanja i dokumentiranja istraživačkih podataka kojim se tijekom istraživanja bilježi što su istraživački podaci, kako su prikupljeni, analizirani, verzionirani i sl.

Priručnik je nastao u sklopu aktivnosti na projektu RDA Europe 4.0 u suradnji s djelatnicama Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Webinaru su prisustvovali autori priručnika:

  • Draženko Celjak, Srce
  • Ivana Dorotić Malič, Sveučilišna knjižnica Rijeka
  • Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
  • Ljiljana Poljak, Sveučilišna knjižnica u Splitu
  • Kristina Posavec, Srce  
  • Ivana Turk, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

Svi koji nisu uspjeli prisustvovati webinaru mogu pogledati snimku webinara dok su prezentacija i predložak readme datoteke dostupni na mrežnim stranicama Srca.

Slika s webinara


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.