Srce na godišnjem sastanku Computational Chemistry Day

29. 9. 2022.

Emir Imamagić predstojnik Sektora za napredno računanje Srca, održao je prezentaciju "Project HR-ZOO - The Final Stages of Implementation" na godišnjem sastanku Computational Chemistry Day održanom u Zagrebu, 24. rujna. Predstavio je status provedbe strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak - HR-ZOO s naglaskom na usluge projekta korisne istraživačima iz područja računalne kemije te sljedeće korake planirane projektom HR-ZOO. U prezentaciji su posebno naglašene novosti koje nova HR-ZOO infrastruktura donosi , a to su novi računalni resursi koje čine: procesori, ubrzivači, mreža i spremišni resursi, zatim programska potpora kao što je sustav za upravljanje poslovima, programske okoline i prevodioci, te znanstveni softver potreban za izvođenje zahtjevnih izračuna u istraživanju.

Istraživači koji se bave računalnom kemijom čine jednu od najzahtjevnijih korisničkih zajednica od uspostave usluge za računarstvo visokih performansi Srca (engl. High Performace Computing, HPC). Autori više radova prezentiranih na sastanku Computational Chemistry Day u svom su radu koristili resurse računalnog klastera Isabella te su istaknuli da su takvi resursi ključni za provođenje njihovih istraživanja. Zbog toga stručnjaci Srca redovito sudjeluju na ovakvim događanjima i zajedno s istraživačima rade na nastavku uspješne suradnje između Srca i zajednice.

U nastojanju da se ta suradnja unaprijedi, Srce u 2023. godini planira pokrenuti program za zajednicu, seriju aktivnosti otvorenih javnosti, s ciljem okupljanja stručnjaka pojedinih znanstvenih područja i disciplina. Računalna kemija pri tome će i dalje biti jedan od prioriteta Srca te je planirano nekoliko radionica i događanja posvećenih ovoj disciplini.

Emir Imamagić predstavlja projekt HR-ZOO


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.