50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce na panelu HIZ-a o vrednovanju znanja u online okruženju

23. 6. 2020.

Na godišnjoj skupštini Hrvatskog informatičkog zbora u četvrtak, 18. lipnja 2020. održan je panel „Vrednovanje znanja u online okruženju“. Jedan od panelista je bila i dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Uz nju su panelisti bili prof. dr. sc. Slavko Krajcar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dijana Šimić s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te Silvija Grgić, prodekanica na visokom učilištu Algebra. Moderator panela bio je Kristijan Zimmer, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora.

Panel je organiziran s ciljem razmjene iskustva u načinima (pr)ocjene i provjere znanja putem Interneta (online) na razini visokog obrazovanja, osobito vezano uz završetak akademske godine. Uz to raspravljalo se o (ne)povjerenju prema studentima te alternativnim načinima provjere znanja koje omogućuje virtualno okruženje.

Sandra Kučina Softić iznijela je iskustva Srca u podršci nastavnicima i visokoškolskim ustanovama u održavanju online testova i provjera znanja. Na sustavu Merlin se u akademskoj godini 2019./2020. održava skoro 23.000 e-kolegija koje drži preko 9.000 nastavnika za više od 83.000 studenata. U razdoblju od travnja do 17. lipnja na sustavu Merlin održano je skoro 12.000 testova kojima je pristupilo više od 90.000 studenata. U testovima se koriste najviše pitanja s višestrukim odgovorom (više od 29.400 takvih pitanja je izrađeno) te nasumični odabir pitanja iz baze. Povećan je broj računskih pitanja i pitanja s formulom, a porastao je i broj esejskih pitanja.

Srce je nastavnicima pripremilo niz uputa za održavanje testova (pdf, 85 KB), a također je pripremilo i upute kako koristiti Safe Exam Browser za sigurnije provođenje testova (pdf, 544 KB). Centar za e-učenje Srca kontinuirano pruža podršku korisnicima u implementaciji e-učenja u obrazovni proces te korištenju sustava Merlin. U odnosu na razdoblje od 1.ožujka do 31 svibnja 2019., u istom razdoblju 2020. godine broj upita korisnika je porastao 390 %.

sudionici panela, webinar

Slika: panelisti snimljeni iz sustava za webinare


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.