Srce na panelu „Znanost i tehnologija“ na Smotri Sveučilišta

11. 11. 2022.

Ravnatelj Srca Ivan Marić sudjelovao je na panelu „Znanost i tehnologija“ na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja je po prvi put održana u prostoru Zagrebačkog Velesajma.

Na panelu su sudjelovali i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Pavao Boras, predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, akademik prof. emer. Bojan Jerbić, član Sveučilišnoga savjeta, Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

Srce na panelu „Znanost i tehnologija“ na Smotri Sveučilišta

Panel je organiziran u sklopu glavne teme ovogodišnje Smotre, a to je „Student u središtu“, pa su i teme panela bile usmjerene prema raspravi o budućnosti obrazovanja i studiranja, promjenama koje moderne tehnologije donose u obrazovanju i znanosti, planovima i prioritetima Sveučilišta u Zagrebu za modernizaciju znanstvene infrastrukture, znanosti i obrazovanja, jačeg uključivanja studenata u rad Sveučilišta te poboljšanju studentskog standarda.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić naglasio je da se odabirom nove lokacije održavanja Smotre Sveučilišta, te paralelnim odvijanjem Smotre s drugim velikim događanjem koje je važno za studente, obrazovanje i znanost - a to je Interliber, želi poslati poruka da Sveučilište u Zagrebu želi biti moderno sveučilište okrenuto prema studentima. Ta modernizacija će se realizirati i kroz plan obnove i modernizacije sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje su oštećene u potresu, za koju je predviđeno 2.5 milijarde kuna u iduće dvije godine.

Prorektor prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom, istaknuo je plan revitalizacije Sveučilišnog kampusa Borongaj i viziju razvoja modernog sveučilišnog kampusa koja sadrži sve elemente potrebne za ostvarivanje punog potencijala i za suradnju akademije i gospodarstva - od prostora za fakultete, studente, startupove i inovativne tvrtke, inovacijskog huba, te odgovarajuće znanstvene i digitalne infrastrukture koja je već osigurana izgradnjom podatkovnog centra Srca. Podatkovni centri Srca, izgrađeni u okviru projekta HR-ZOO, predstavljaju resurs od velike važnosti za cjelokupno Sveučilište u Zagrebu ali i šire, te je njime oplemenjen Kampus Borongaj.

Ravnatelj Srca Ivan Marić nadovezao se da Srce već više od pedeset godina gradi modernu infrastrukturu i osigurava digitalne usluge za znanstvenike i studente, čime se stvaraju preduvjeti za kvalitetan rad i studiranje. Rad znanstvenika danas više ne bi bio moguć bez informacijsko-komunikacijskih tehnologija, koje su postale ključne za stvaranje znanja, razvoj znanosti, ali i cijelog društva. Moderna znanstvena infrastruktura igra veliku ulogu u interdisciplinarnosti, poticanju inovacija te privlačenju i zadržavanju talenata. Upravo su talenti jedan od fokusa Srca i prate plan razvoja Sveučilišta u Zagrebu, bilo da se radi o osiguravanju modernih digitalnih tehnologija i resursa za istraživanje, ili o podršci digitalnom obrazovanju i razvoju digitalnih kompetencija i studenata i nastavnika.

Novi koncepti i tehnologije kao što su virtualni kampusi mijenjaju paradigmu obrazovanja, istraživanja i mobilnosti studenata, dok tehnologije poput naprednog računanja, koje je osnova za istraživanja u robotici, umjetnoj inteligenciji ili strojnom učenju, omogućuju da znanstvenici pomiču granice svojih istraživanja. S druge strane, podaci predstavljaju osnovu za informacije, koje se zatim transformiraju u informirano odlučivanje i poslovanje, a Srce svojom infrastrukturom predstavlja svojevrsnog „čuvara“ cjelokupne digitalne imovine Sveučilišta u Zagrebu. Srce zato ima ključnu ulogu, te predstavlja, kako je naglasio rektor Lakušić, „srce razvoja Sveučilišta u Zagrebu“.

Ravnatelj Srca osvrnuo se i na skoru obljetnicu 30 godina od uvođenja Interneta u Hrvatsku, događaju u kojem su Srce i akademska zajednica početkom devedesetih godina prolog stoljeća odigrali vizionarsku ulogu, implementirajući tehnologiju za koju se u to vrijeme nije moglo niti naslutiti u kojim smjerovima će se razvijati i koji utjecaj na društvo će imati. Iz tog razloga, informacijske tehnologije, kao i temeljna istraživanja u znanosti, ne treba promatrati kao trošak, nego kao rješenje.


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.