Srce nositelj aktivnosti u sklopu nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti

29. 10. 2015.

Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici održanoj 7. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Srce je u sklopu ostvarivanja cilja A.3 Poticanje korištenja nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa pružatelja javnih komunikacijskih mreža i/ili usluga za davanje usluga korisnicima u RH, nositelj mjere A.3.1  Izraditi i objaviti Preporuke za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa.

Sunositelji su Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Nacionalni čvor za razmjenu internetskog prometa Croatian Internet eXchange (CIX) uspostavljen je prije 15 godina u cilju optimiziranja nacionalnog internetskog prometa, ali i kao mehanizam povećanja nacionalne sigurnosti.  Izravnim spajanjem nacionalnih pružatelja internetskih usluga, bez „posrednika“ u vidu međunarodnih pružatelja internetskog prometa, ostvaruje se ne samo najkraći, već i sigurniji put internetskog prometa.

Izdvojena događanja Srca

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.