Srce obilježava 50 godina edukacije korisnika u području IKT-a

4. 3. 2022.

Srce ove godine obilježava 50 godina od početka provedbe obrazovnih aktivnosti. Prve obrazovne aktivnosti u Srcu su se održavale u siječnju 1972. godine, već samo nekoliko mjeseci od njegova osnivanja.

U samim počecima obrazovne aktivnosti su se odvijale na privremenoj lokaciji u Savskoj 16, a bile su organizirane poput nastave na fakultetima. U to vrijeme su predavačima na raspolaganju bili dvorana, kreda i grafoskop, a neki od prvih tečajeva bili su o programskim jezicima FORTRAN i COBOL. Tada su primarni korisnici bili članovi akademske i znanstvene zajednice - nastavnici i asistenti koji su usvojena znanja u Srcu implementirali u svoju nastavu i istraživanja te prenosili svojim studentima.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća započela je tradicija održavanja obrazovnih aktivnosti iz područja statistike koja traje i danas kada Srce održava statističke tečajeve koji se temelje na sustavu otvorenog programskog kôda R.

Krajem osamdesetih godina i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Srce kreće s održavanjem tečajeva o uporabi internetskih servisa, tečajeva za sistemske inženjere i tečajeva za korisnike osobnih računala, a autori i predavači su zaposlenici Srca. Broj obrazovnih aktivnosti se širi, korisnici više nisu samo nastavnici nego i studenti, znanstvenici, IT specijalisti i zajednica, pa dolazi do znatnog povećanja broja korisnika koji pohađaju obrazovne aktivnosti Srca kako bi stekli znanja i vještine koje im trebaju za učenje, istraživanje i rad.

U novije vrijeme sve veći naglasak stavlja se na prenošenje znanja s ciljem podizanja razine digitalnih vještina krajnjih korisnika potrebnih za uporabu resursa, platformi i informacijskih sustava Srca u svakodnevnom radu. Tako se u ponudi obrazovnih aktivnosti Srca danas u okviru webinara Srca nalaze obrazovne aktivnosti koje pokrivaju područje naprednog računanja, upravljanja istraživačkim podacima, obrazovne aktivnosti vezane za informacijske, posredničke, podatkovne sustave i usluge kao što su ISVU, AAI@EduHr, eduroam, Hrčak, Dabar i e-učenje.

U okviru obilježavanja 50 godina djelovanja Srca u 2021. godini, akcijom „Od Srca znanje na dar“, započela je proslava 50 godina obrazovnih aktivnosti Srca. Provođenjem ove aktivnosti, koja će trajati do kraja travnja ove godine, ističe se usmjerenost Srca na širenje informatičke pismenosti i omogućavanje korisnicima stjecanje novih znanja i kompetencija.

Studentima, nastavnicima, istraživačima, IT stručnjacima i građanima zainteresiranim za usvajanje novih ili unapređenje postojećih znanja i vještina iz područja informacijskih i komunikacijskih tehnologija Srce danas nudi obrazovne sadržaje grupirane u programe:

  • Tečajevi Srca – osnovni obrazovni programi
  • Obrazovni programi za IT specijaliste
  • Tečajevi iz područja statistike i analize podataka
  • Tečajevi i radionice Centra za e-učenje
  • Tečajevi, radionice i druge aktivnosti povezane s uslugama Srca

Više informacija o obrazovnim programima dostupno je na web stranicama Obrazovnih aktivnosti Srca.

50 godina obrazovnih aktivnosti u Srcu

 


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.