50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce obilježilo 40. obljetnicu osnutka

29. 4. 2011.

U petak, 29. travnja 2011. godine Sveučilišni računski centar Srce svečano je proslavio 40. obljetnicu osnutka.

Rektor Ivan Supek potpisao je odluku o osnivanju Srca 29. travnja 1971. godine s nakanom da novi računski centar postane "glavnom pokretačkom snagom kompjutorizacije zemlje, okosnicom buduće računalne mreže i poveznicom s Europskom mrežom računala", podsjetio je ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić, izrazivši nadu da je Srce opravdalo očekivanja i pridonijelo dobrobiti hrvatske akademske zajednice i cijele zemlje.

Među većim projektima kojima će Srce ostati zapamćeno u povijesti hrvatske informatike su izgradnja sustava znanstvenih informacija Hrvatske te sustava za velika sportska natjecanja, prva internetska veza Hrvatske sa svijetom, registracija hrvatske nacionalne internetske domene i izgradnja hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Središnjoj svečanosti bio je nazočan predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanik predsjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, rektori riječkog i zadarskog sveučilišta, ravnatelji javnih ustanova i instituta te predstavnici informatičkih tvrtki i kompanija.

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović u Srcu Predsjednik Josipović u prigodnom obraćanju ustvrdio je da je Srce nakon 40 godina uspješnog rada, pred novim izazovima jer "nijedno društvo danas ne može biti moderno ako nije informatički napredno".

"Pred Srcem je velik posao jer će Hrvatska u budućnosti biti izložena još većoj informatičkoj konkurenciji i očekivanjima. Naš uspjeh u europskim integracijama velikim dijelom ovisi o tome koliko će hrvatska informatika ostati u europskom i svjetskom vrhu", poručio je predsjednik.
Ministar Fuchs istaknuo je da je Srce postalo ključna institucija za informatizaciju Hrvatske, zahvaljujući viziji i odlučnosti da se ostvari projekt na dobrobit cijeloga društva.

Ravnatelj Bekić proces nastanka Srca ocijenio je primjerom dobrog strateškog pristupa, što, kaže, danas u Hrvatskoj nedostaje jer strateški planovi nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri posebno vezano uz projekte e-infrastrukture. Na svečanosti su dodijeljena i priznanja pojedincima koji (formalno) nikada nisu radili u Srcu, ali su kao članovi upravnih odbora, osnivači ili financijeri značajno pridonijeli ugledu, napretku i rezultatima Sveučilišnog računskog centra. Priznanja su dobili prof.dr.sc. Uroš Peruško, prof.dr.sc. Slavko Krajcar, prof.dr.sc. Helena Jasna Mencer, prof.dr.sc. Mario Žagar, prof.dr.sc. Slobodan Ribarić, prof.dr.sc. Robert Manger, prof.dr.sc. Nikola Bogunović, prof.dr.sc. Branko Jeren, mr.sc. Predrag Pale, prof.dr.sc. Hrvoje Kraljević, prof.dr.sc. Diana Šimić, akademik Leo Budin i prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš.

40. obljetnicu Srce je počelo slaviti 14. ožujka nizom događanja, na kojima su se kroz dijalog s korisnicima i zajednicom promišljali dosadašnji rezultati Srca, ali i zacrtali novi iskoraci u budućem djelovanju.   

Izdvojena događanja Srca

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.