50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce obilježilo međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja održavanjem online rasprave

5. 3. 2021.

Srce se kontinuirano, od 2015. godine, svake godine uključuje u obilježavanje Tjedna otvorenog obrazovanja. Ove godine tim je povodom održana online rasprava pod nazivom „Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?

Online rasprava održana je u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, putem sustava za webinare. Na raspravi je sudjelovalo deset sudionika, većinom sveučilišnih nastavnika, iz raznih dijelova Hrvatske.

Nakon pregleda važnih pojmova vezanih za otvoreno obrazovanje sudionici su se ukratko upoznali s aktivnostima Srca u području otvorenog obrazovanja, a posebno vezano za objavu obrazovnih materijala pod licencijom Creative Commons. U raspravi koja je uslijedila nastavnici su razmijenili svoja iskustva u izradi i uporabi otvorenih obrazovnih sadržaja u izvođenju nastave na visokoškolskim ustanovama. Pojedini nastavnici podijelili su svoja iskustva s uključivanjem studenata u proces izrade obrazovnih materijala i poticanja suradnje među studentima dijeljenjem osobnih bilješki. Nastavnici su osim prednosti koje im otvoreni sadržaji donose prepoznali i niz izazova kao što su dostupnost kvalitetnih obrazovnih sadržaja na hrvatskom jeziku. I dok nastavnici uglavnom dijele obrazovne sadržaje među studentima i kolegama, postoji niz izazova vezanih za njihovu javnu objavu kao što su pitanje autorskih prava i opredijeljenost ustanove za otvorenost.

Na pitanje u vezi vrste obrazovnih materijala koje bi rado objavili kao otvorene obrazovne sadržaje nastavnici su u najvećoj mjeri iskazali spremnost za podjelu prezentacija, snimljenih predavanja, priručnika i interaktivnih obrazovnih objekata kao što su simulacije.

Zahvaljujemo još jednom svim nastavnicima koji su sudjelovali u raspravi i veselimo se novim susretima u budućnosti.

---

Tjedan otvorenog obrazovanja je međunarodna inicijativa koja se globalno obilježava u ožujku svake godine s ciljem podizanja svijesti o otvorenosti i promoviranja pozitivnog utjecaja otvorenog obrazovanja na učenje i poučavanje, a ove godine se obilježava od 1. do 5. ožujka. Srce već dugi niz godina potiče načela otvorenog pristupa, te ovim putem želi dodatno potaknuti svijest o važnosti otvorenog obrazovanja s naglaskom na korištenje, pripremu i prilagođavanje obrazovnih materijala zajednici korisnika kojoj su materijali namijenjeni.

Slika s online rasprave


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.