50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce obilježilo međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja održavanjem online rasprave

5. 3. 2021.

Srce se kontinuirano, od 2015. godine, svake godine uključuje u obilježavanje Tjedna otvorenog obrazovanja. Ove godine tim je povodom održana online rasprava pod nazivom „Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?

Online rasprava održana je u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, putem sustava za webinare. Na raspravi je sudjelovalo deset sudionika, većinom sveučilišnih nastavnika, iz raznih dijelova Hrvatske.

Nakon pregleda važnih pojmova vezanih za otvoreno obrazovanje sudionici su se ukratko upoznali s aktivnostima Srca u području otvorenog obrazovanja, a posebno vezano za objavu obrazovnih materijala pod licencijom Creative Commons. U raspravi koja je uslijedila nastavnici su razmijenili svoja iskustva u izradi i uporabi otvorenih obrazovnih sadržaja u izvođenju nastave na visokoškolskim ustanovama. Pojedini nastavnici podijelili su svoja iskustva s uključivanjem studenata u proces izrade obrazovnih materijala i poticanja suradnje među studentima dijeljenjem osobnih bilješki. Nastavnici su osim prednosti koje im otvoreni sadržaji donose prepoznali i niz izazova kao što su dostupnost kvalitetnih obrazovnih sadržaja na hrvatskom jeziku. I dok nastavnici uglavnom dijele obrazovne sadržaje među studentima i kolegama, postoji niz izazova vezanih za njihovu javnu objavu kao što su pitanje autorskih prava i opredijeljenost ustanove za otvorenost.

Na pitanje u vezi vrste obrazovnih materijala koje bi rado objavili kao otvorene obrazovne sadržaje nastavnici su u najvećoj mjeri iskazali spremnost za podjelu prezentacija, snimljenih predavanja, priručnika i interaktivnih obrazovnih objekata kao što su simulacije.

Zahvaljujemo još jednom svim nastavnicima koji su sudjelovali u raspravi i veselimo se novim susretima u budućnosti.

---

Tjedan otvorenog obrazovanja je međunarodna inicijativa koja se globalno obilježava u ožujku svake godine s ciljem podizanja svijesti o otvorenosti i promoviranja pozitivnog utjecaja otvorenog obrazovanja na učenje i poučavanje, a ove godine se obilježava od 1. do 5. ožujka. Srce već dugi niz godina potiče načela otvorenog pristupa, te ovim putem želi dodatno potaknuti svijest o važnosti otvorenog obrazovanja s naglaskom na korištenje, pripremu i prilagođavanje obrazovnih materijala zajednici korisnika kojoj su materijali namijenjeni.

Slika s online rasprave


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.