Srce obilježilo međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja održavanjem online rasprave

5. 3. 2021.

Srce se kontinuirano, od 2015. godine, svake godine uključuje u obilježavanje Tjedna otvorenog obrazovanja. Ove godine tim je povodom održana online rasprava pod nazivom „Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?

Online rasprava održana je u srijedu, 3. ožujka 2021. godine, putem sustava za webinare. Na raspravi je sudjelovalo deset sudionika, većinom sveučilišnih nastavnika, iz raznih dijelova Hrvatske.

Nakon pregleda važnih pojmova vezanih za otvoreno obrazovanje sudionici su se ukratko upoznali s aktivnostima Srca u području otvorenog obrazovanja, a posebno vezano za objavu obrazovnih materijala pod licencijom Creative Commons. U raspravi koja je uslijedila nastavnici su razmijenili svoja iskustva u izradi i uporabi otvorenih obrazovnih sadržaja u izvođenju nastave na visokoškolskim ustanovama. Pojedini nastavnici podijelili su svoja iskustva s uključivanjem studenata u proces izrade obrazovnih materijala i poticanja suradnje među studentima dijeljenjem osobnih bilješki. Nastavnici su osim prednosti koje im otvoreni sadržaji donose prepoznali i niz izazova kao što su dostupnost kvalitetnih obrazovnih sadržaja na hrvatskom jeziku. I dok nastavnici uglavnom dijele obrazovne sadržaje među studentima i kolegama, postoji niz izazova vezanih za njihovu javnu objavu kao što su pitanje autorskih prava i opredijeljenost ustanove za otvorenost.

Na pitanje u vezi vrste obrazovnih materijala koje bi rado objavili kao otvorene obrazovne sadržaje nastavnici su u najvećoj mjeri iskazali spremnost za podjelu prezentacija, snimljenih predavanja, priručnika i interaktivnih obrazovnih objekata kao što su simulacije.

Zahvaljujemo još jednom svim nastavnicima koji su sudjelovali u raspravi i veselimo se novim susretima u budućnosti.

---

Tjedan otvorenog obrazovanja je međunarodna inicijativa koja se globalno obilježava u ožujku svake godine s ciljem podizanja svijesti o otvorenosti i promoviranja pozitivnog utjecaja otvorenog obrazovanja na učenje i poučavanje, a ove godine se obilježava od 1. do 5. ožujka. Srce već dugi niz godina potiče načela otvorenog pristupa, te ovim putem želi dodatno potaknuti svijest o važnosti otvorenog obrazovanja s naglaskom na korištenje, pripremu i prilagođavanje obrazovnih materijala zajednici korisnika kojoj su materijali namijenjeni.

Slika s online rasprave


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.