Srce obilježilo Tjedan otvorenog pristupa – održane dvije radionice za urednike u Dabru

29. 10. 2018.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu Srce se i ove godine priključilo obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog pristupa (Open Access Week) koji je trajao u razdoblju od 22. do 28. listopada. Tjedan otvorenog pristupa je međunarodna inicijativa koja se svake godine u listopadu obilježava diljem svijeta s ciljem promoviranja otvorenog pristupa znanstvenim informacijama.

Srce je tim povodom organiziralo dvije radionice održane u petak, 26. listopada 2018.:

1. radionica: „Dabar i OpenAIRE“

Radionicu su vodili doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski (IRB, UniZd), Alen Vodopijevec (IRB) i Draženko Celjak (Srce).

Draženko Celjak uvodno je predstavio aktivnosti koje se poduzimaju kako bi se unaprijedila interoperabilnost repozitorija u Dabru te s kojim sustavima Dabar trenutno razmjenjuje podatke.

Doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski govorila je o prednostima i mogućnostima otvorenog pristupa. Posebno je istaknula zahtjeve Europske komisije te projekte i regulative (OpenAIRE, Plan S, EOSC) koji će se nedvojbeno odraziti i na znanstvenu zajednicu i znanstveno izdavaštvo u Hrvatskoj.

Alen Vodopijevec predstavio je portal OpenAIRE i koje mogućnosti OpenAIRE infrastruktura pruža vlasnicima digitalnih repozitorija. Tijekom radionice urednicima repozitorija je pojašnjen proces registracije repozitorija u OpenAIRE portal kao i postupak validacije već prijavljenih repozitorija.

2. radionica: „Multimedija u Dabru“

Radionicu su vodili izv. prof. art. Davor Švaić (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Tea Jerić Zanini (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu) i Marko Cundeković (Srce).

Izv. prof. art. Davor Švaić predstavio je aktivnosti Radne skupine za opis slikovne, audio i video građe, kontrolirane rječnike i identifikatore koje su rezultirale mogućnošću unosa multimedijskog (zvukovnog, slikovnog, video) sadržaja u repozitorije u Dabru.

Tea Jerić Zanini i Marko Cundeković polaznicima su demonstrirali cjelokupan proces unosa slikovnog i zvukovnog objekta u repozitorij, a polaznici su imali prilike unijeti i multimedijski sadržaj u svoj institucijski repozitorij.

 

 


Izdvojena događanja Srca

kol 24

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na vikend tečaj koji započinje u subotu, 24. 8. 2019. u  9:00 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 23. 9. 2019., u 17:30 sati. Prijave su u tijeku.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.