50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce partner na dva nova Erasmus+ projekta

20. 4. 2021.

Srce, ustanova s višedesetljetnim iskustvom u području obrazovanja, uspješno sudjeluje i na međunarodnim projektima iz ovog područja. Od nedavno, od 1. ožujka 2021., u ulozi partnera, započelo je rad na još dva projekta koja su prošla na izvanrednom natječaju Erasmus+ programa. Cilj projekata je podržati razvoj digitalnog obrazovanja i primjenu kreativnih rješenja kao odgovor na izazove u obrazovanju nastale tijekom COVID-19 pandemije.

Prvi projekt DECriS - Digital Education for Crisis Situations: Times When There is no Alternative (2020-1-HR01-KA226-HE-094685) koordinira Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Cilj je projekta stvoriti okvir za pravilno usvajanje otvorenih obrazovnih sadržaja (Open Educational Resources), a posebno u kriznim situacijama. Time se nastoji poboljšati kvalitetu online učenja, smanjiti osjećaj izolacije uobičajen u situacijama poput posvemašnjeg zatvaranja (lockdown) te podržati nastavnike i studente u njihovu razvoju, posebno u smislu prilagodljivog, personaliziranog i svrhovitog učenja. Također, projekt ima nekoliko specifičnih istraživačkih ciljeva čija se realizacija temelji na primjeni inovativnih digitalnih tehnologija, usavršavanju digitalnih kompetencija, razvoju inovativnih kurikuluma i obrazovnih metoda te ostvarivanju međunarodne suradnje, odnosno suradnje sveučilišta i poslovnog sektora. Partneri na projektu su, uz Srce, Sveučilište u Barceloni (Španjolska), Sveučilište Hildesheim (Njemačka), Sveučilište za knjižnične studije i informacijske tehnologije (Bugarska). Tu su još i četiri pridružena partnera: Sveučilište u Sarajevu i Sveučilište u Mostaru (Bosna i Hercegovina), Odjel za knjižničnu i informacijsku znanost iz St. Petersburga (Rusija) i Sveučilište Wellington (Novi Zeland). Srce će na ovom projektu pridonijeti svojom ekspertizom i iskustvima u području otvorenog obrazovanja i e-učenja.

Drugi projekt DiginLaw - Time to Become Digital in Law (2020-1-HR01-KA226-HE-094693) koordinira Pravni fakultet Sveučilišta u Osijeku. Glavni je cilj projekta DIGinLaw unaprijediti upotrebu digitalnih tehnologija u visokom obrazovanju u području prava putem četiri specifična cilja: pridonošenje kvaliteti i unapređenju izvedbe online nastave u području prava u visokom obrazovanju pružanjem kvalitetne edukacije o digitalnim kompetencijama nastavnicima prava; odgovaranje na potrebe tržišta rada u pravnoj profesiji održavanjem e-tečajeva o digitalnim kompetencijama studentima prava; stvaranje otvorenih online izvora u području prava razvojem 12 e-tečajeva dostupnih svim studentima prava; te poticanje istraživanja u otvorenom pristupu koja se bave pitanjima digitalizacije pravnog obrazovanja i prava putem istraživačkih aktivnosti. Uz Srce, partneri na projektu su Sveučilišni sud Sveučilišta u Aberdeenu (Irska) i Sveučilište u Milanu (Italija). Srce će, kao i prethodnom projektu, doprinijeti svojom ekspertizom u području e-učenja i implementacije digitalnih tehnologija u obrazovni proces, a održat će i edukacije za nastavnike i studente za rad u digitalnom okruženju.

Erasmus+ logotip


Izdvojena događanja Srca

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.