Srce podržava „Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu“

19. 10. 2012.

Prateći trendove, inicijative i događanja u svijetu, skupina profesionalca iz hrvatske akademske zajednice koja se niz godina bavi, susreće ili koristi informacijama u otvorenom pristupu (engl. Open Access) donijela je „Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu“ s ciljem senzibiliziranja svih sudionika u stvaranju, objavljivanju, korištenju i čuvanju znanstvenih informacija u Hrvatskoj. U njoj je naglašena temeljna važnost znanstvenih informacija, nužnost njihove dostupnosti svima i obveza njihovog trajnog čuvanja.

O Deklaraciji će se više govoriti na poludnevnoj radionici "Open Access - otvoreni pristup znanstvenim informacijama" koja će se održati: 24. listopada 2012. godine, s početkom u 9:30, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3, Zagreb. Više o programu i prijavi na radionicu: http://www.fer.unizg.hr/oa2012.

Podržite i Vi Deklaraciju osobno na web-stranici: http://www.fer.unizg.hr/oa2012/podrska.

Sveučilišni računski centar podržat će Deklaraciju pismom potpore (PDF), što je i u skladu s djelovanjem Srca na području poticanja, promocije i omogućavanja otvorenog pristupa putem aktivnosti vezanih uz održavanje i razvoj portala HRČAK i uslugu Javne kolekcije podataka (JKP).

Tekst deklaracije (PDF).

Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.