50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce postalo punopravnom članicom organizacije EOSC

18. 12. 2020.

Dvije godine od službenog pokretanja inicijative Europskog oblaka za otvorenu znanost, u srpnju 2020. godine osnovana je organizacija European Open Science Cloud (EOSC). Osnivačka skupština, na kojoj se okupilo preko 200 sudionika, održala se 17. prosinca 2020. godine.

Na osnivačkoj skupštini službeno su u punopravno članstvo primljene 142 članice te 49 članica u statusu promatrača. Od navedenih, 21 članica predstavlja mandatne organizacije. Među punopravnim članicama je i Srce kao mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost (engl. National Open Science Cloud, NOSC). Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je Srce mandatnom organizacijom.  

Ovom prilikom održani su i izbori za članove Izvršnog odbora organizacije EOSC. Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Karel Luyben (CESAER), a za članove Marialuisa Lavitrano (UNIMIB), Suzanne Dumouchel (CNRS), Klaus Tochtermann (ZBW), Sarah Jones (GÉANT), Ignacio Blanquer (UPV), Wilhelm Widmark (SU), Bob Jones (CERN) i Ronan Byrne (HEAnet). Novoizabrani Izvršni odbor organizacije EOSC započet će s radom 1. siječnja 2021. godine.

Pritom su usvojeni nacrt ugovora o EOSC partnerstvu s Europskom komisijom (PDF, 3.080 KB) u okviru novog programa EU za istraživanje i inovacije Obzor Europa te Strateški istraživački i inovacijski program SRIA v0.9 (PDF, 3.785 KB) (engl. Strategic Research and Innovation Agenda) koji pruža opće smjernice za donošenje radnih programa za EOSC u programu Obzor Europa.

Uspostava organizacije EOSC predstavlja nužni korak u realizaciji EOSC partnerstva te važnu prekretnicu u realizaciji otvorene znanosti u Europi.

Europski oblak za otvorenu znanost inicijativa je Europske komisije koja razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podržava razvoj otvorene znanosti i inovacija. Time se europskim znanstvenicima osigurava mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Vizija EOSC-a predstavljena je 2015. godine, a službeno je pokrenut u studenom 2018. godine s pristupom početnim uslugama EOSC portala. Podržavajući politiku otvorene znanosti EU i Europsku strategiju za podatke, EOSC predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u razvoju europske znanosti. Njime Europska komisija promovira procese koji potiču otvorena, javno dostupna i iskoristiva znanstvena postignuća čiji je cilj da znanost koju financira bude okrenuta ka razvoju društva kako bi se odgovorilo društvenim izazovima s kojima se Europa suočava.

Više informacija na stranicama EOSC i EOSC Secretariat.EOSC logotip


Izdvojena događanja Srca

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lis 14

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 14. listopada 2021., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.