50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce predstavilo iskustva prilagodbe mrežnih stranica prema smjernicama za osiguravanje digitalne pristupačnosti

23. 9. 2020.

U utorak, 22. rujna 2020. putem videokonferencijskog sustava Državne škole za javnu upravu u organizaciji Središnjeg državnog ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu održao se virtualni okrugli stol uoči početka primjene Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora za sve mrežne stranice tijela javnog sektora.

Cilj ovog okruglog stola bio je najava početka primjene Zakona za sva tijela neovisno o vremenu nastanka njihovih mrežnih stranica, te prezentacija napravljenog u pogledu ostvarivanja bolje digitalne pristupačnosti iz perspektive udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona.

Jasmina Plavac iz Srca navela je kako je Srce od šezdesetak mrežnih sjedišta koja održava za svoje usluge krenulo u prilagodbu tridesetak i ona su većinom uspješno prilagođena. Prioritet su imali sustavi koje koristi najveći broj korisnika usluga Srca.

U širim krugovima najpoznatiji ekran iza kojeg stoji Srce, a to je ekran koji za prijavu koriste mrežne stranice kojima pristupaju korisnici s e-identitetom iz sustava AAI@EduHr, svakodnevno se učita otprilike više od 300.000 puta (učenicima, studentima, nastavnicima i drugim zaposlenima u obrazovnim ustanovama). U ožujku 2020. SSO servis sustava AAI@EduHr zabilježio je rekordnih 11.214.236 uspješnih autentikacija, što prikazuje važnost pristupačnosti tog ekrana koji je ovim projektom doživio potpuni redizajn.

Sustav za e-učenje Merlin, jedno od najposjećenijih mrežnih sjedišta Srca, također je uspješno prilagođen. Koliko je važna bila prilagodba Merlina potvrđuju brojke: akademska godina 2019./2020. završava s 23.629 e-kolegija koje pohađa 85.944 studenata sa skoro svih visokih učilišta u Hrvatskoj.

Studomat, modul Informacijskog sustava visokih učilišta ISVU-a namijenjen studentima za prijave i odjave ispita, pregled rezultata pismenih ispita, pregled rasporeda ispita, upis predmeta, godine, itd., dnevno posjećuje otprilike 26.000 studenata (prema statistikama za 2020. godinu). Studomat je u potpunosti usklađen sa smjernicama za digitalnu pristupačnost.

Tim Srca koji održava Studomat je još 2018. godine, kad je Studomat u potpunosti redizajniran, uvažio komentare studenata koji su imali potrebe za boljim kontrastom i drugim obilježjima pristupačnih mrežnih stranica, a nakon potpune prilagodbe 2020. godine dobili su i pohvalne povratne informacije o widgetu za pristupačnost koji je postavljen na mrežna sjedišta Srca, te o čitljivosti pomoću čitača ekrana.

virtualno predavanje


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.