50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce se pridružilo obilježavanju Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa

20. 10. 2015.

Sveučilišni računski centar (Srce) već niz godina aktivno promovira i primjenjuje otvoreni pristup u Hrvatskoj. Stoga smo se ove godine pridružili obilježavanju Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (Open Access Week – Open for Collaboration) koji se održava od 19. do 23. listopada 2015. (više na http://www.openaccessweek.org/) s ciljem promicanja i poticanja aktivne primjene načela otvorenog pristupa. Tom prigodom Srce je pripremilo informativni plakat s ciljem informiranja javnosti o tome što je otvoreni pristup i koje su njegove prednosti. Plakat donosi i informacije o najvažnijim servisima Srca koji služe sustavnoj brizi za podatke, omogućavaju objavljivanje u otvorenom pristupu ili doprinose otvorenom obrazovanju. Plakat je dostupan na ovoj poveznici te ga možete printati ili podijeliti na svojim mrežnim stranicama. Osim toga, plakat smo tiskali i bit će ovaj tjedan distribuiran svim čelnicima ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te njihovim knjižnicama. 2012. godine Srce je dalo snažnu podršku načelima i ciljevima sadržanim u Hrvatskoj deklaraciji o otvorenom pristupu, a 2015. godine podržalo je Hašku deklaraciju o otkrivanju znanja u digitalnom dobu (The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age). Srce sustavno gradi i razvija i niz servisa koji omogućavaju objavljivanje u otvorenom pristupu, a koji suštinski doprinose izgradnji hrvatskih otvorenih istraživačkih i obrazovnih infrastruktura, za koje se u svojim dokumentima aktivno zalažu i na kojima danas naglašeno inzistiraju Europska komisija i većina članica EU. Više o otvorenom pristupu možete pročitati na stranicama Otvoreni pristup i otvoreni obrazovni sadržaji, a za sve dodatne informacije obratite nam se na mail adresu OA-OER@srce.hr.

Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.